Üzümde ilaç kalıntısı sorunu

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, üzümün üzerinde ilaç kalıntısı konusunda alıcı ülkelerin giderek daha sert önemler aldıklarına dikkat çekerek bu sorunun artık memleket meselesi haline geldiğini söyledi.

Yayınlanma: 14.07.2009 - 14:51
Abone Ol google-news

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, kuru üzümde ilaç kalıntısı sorununun artık bir memleket meselesi haline geldiğini savundu. İlaç kalıntısına karşı üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla İZTB ve Alaşehir Ticaret Borsası organizasyonuyla Alaşehir Ozan Düğün Salonu'nda bir toplantı düzenlendi.

Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan, İZTB Başkanı Işınsu Kestelli, Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür ile üzüm üreticilerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Kestelli, alıcı ülkelerin ilaç kalıntısı konusunda giderek daha sert önlemler aldığına dikkat çekti. Türkiye'nin dünya çekirdeksiz kuru üzüm piyasasının lideri olduğunu, üretilen 250-300 bin ton ürünün yüzde 80'inin ihraç edildiğini ifade eden Kestelli, ihracatın da büyük kısmının AB üyesi ülkelere yapıldığına dikkat çekti.

AB ülkelerinin zirai ilaç kalıntısı konusunda oldukça hassas davrandığını, 2009 yılından itibaren neredeyse sıfıra yakın kalıntı limitlerinin talep edildiğini bildiren Kestelli, şunları söyledi:

''Ne yazık ki bizler alıcı ülkelerin istediği standartlarda üzüm üretemezsek 1 kilogram üzüm satma şansımız kalmayacak. Bu sorun sadece üreticinin ya da ihracatçının sorunu değil, memleket meselesidir. Bu ülke topraklarında üretilen ve ülkemize aşağı yukarı 350 milyon dolar döviz kazandıran bir sektörden vazgeçmek ne kadar akılcıdır. Üretici, tüccar, aracı kurumlar, ihracatçılar ve bu kesimlerin temsilcileri olan kurumlar el birliği ile bölgemizde daha kaliteli, verimli ve kalıntısız üzüm üretmek için gayret etmeliyiz. Sadece yurt dışındaki alıcıları düşünerek değil, bu ülkenin evlatlarının da sağlıklı beslenmesi açısından bu konuda hepimiz daha duyarlı olmalıyız. Hepimiz aynı geminin yolcularıyız. Bu gemi AB limanlarına giremezse elimiz boş döneriz. Bu proje hayati önem taşımaktadır.''
 

'Standarda uyacağız'

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür ise toplantıya katılımın beklenenden az olmasından dolayı üzüm üreticilerine sitemde bulundu. Soygür, dünya standartlarına uymaktan başka çare olmadığını belirterek, ''Ya dünya standartlarına uyacağız ya da bu işi bırakacağız başka yolu yok'' diye konuştu. Toplantıda Proje Koordinatörü Neslihan Erkal, üzüm üreticilerine bilgi aktardı. Proje kapsamında nisan ayından bu yana 5 kişilik ekibin üzüm yetiştirilen köy, belde ve ilçelerde kahve toplantıları yaptığınını aktaran Erkal, bu toplantıların devam edeceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler