UEFA macerası Asya'dan başlıyor

UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turu ilk maçında yarın Kazakistan'ın FC Tobol takımına konuk olacak Galatasaray, Avrupa kupalarına Asya'da start verecek.

Yayınlanma: 15.07.2009 - 07:42
Abone Ol google-news

Avrupa kupaları tarihinde toplam 219 maç yapan Galatasaray, ilk kez Kazakistan'ın bir takımıyla eşleşirken, yine ilk kez bu kadar Avrupa'dan uzak bir noktada resmi maça çıkacak.

Sarı-kırmızılı ekip, Avrupa kupalarında bir Asya ülkesi ekibiyle ilk kez karşılaşma şansı elde etti. FC Tobol maçının oynanacağı Kostanay kenti uzaklığı ile dikkat çekerken, Galatasaray'ın İstanbul'dan bu kente ulaşması hava yoluyla 6 saati üzerinde bir uçuşu gerektiriyor.

 

Rijkaard'ın ilk resmi maçı

Galatasaray'da teknik direktörlük görevine getirilen ünlü Hollandalı çalıştırıcı Frank Rijkaard, yeni takımıyla ilk resmi maçına Kazakistan'da çıkacak.

Rijkaard, hazırlık döneminde Galatasaray ile 4 maça çıkmasına karşın, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turu maçında FC Tobol'a karşı ise ilk resmi sınavını verecek.

 

Üst üste 3 sezondur UEFA'da

Kulüpler düzeyinde Türk futbol tarihindeki en önemli başarıyı 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası'nı kazanarak elde eden Galatasaray, 10 yıl sonra yeniden final hedefiyle sahaya çıkmaya hazırlanırken, son yıllarda bu organizasyonun değişmez isimlerinden biri oldu.

''Cim-Bom'', 2003-2004 sezonunda Şampiyonlar Ligi gruplarından geldiği UEFA Kupası'nda 3. turda Villarreal'e elenirken, 2005-2006 sezonunda ise daha 1. turda Norveç'in Tromsö takımına turu kaptırarak ''Tromsö faciası''nı yaşamaktan kurtulamadı.

Sarı-kırmızılılar, 2007-08 sezonundaki UEFA Kupası macerasında sergilediği futbolla eleştirilerin hedefi olmasına karşın gruplardan çıkmayı başarmış, daha sonra 3. turda Bayer Leverkusen'e 0-0 ve 5-1'lik sonuçlarla elenerek Avrupa macerasını tamamlamıştı.

Geçen sezon ise Şampiyonlar Ligi'ne katılma şansını 3. ön eleme turunda Romanya'nın Steaua Bükreş ekibine elenerek yitiren ve taraftarında büyük bir düş kırıklığı yaratan Galatasaray, ''İstanbul'daki final maçına çıkmak'' olarak açıkladığı hedefine ulaşamadı.

Gruplardan çıkmasının ardından 3. turda Fransa'nın Bordeaux takımı eleyen Galatasaray, 4. turda ise Alman ekibi Hamburg karşısında bu kez üzülen taraf olarak Avrupa defterini kapattı.

UEFA Avrupa Ligi'nde yer alarak, üst üste üçüncü kez bu organizasyonda mücadele etmeye hazırlanan sarı-kırmızılılarda hedef, kupayı yeniden İstanbul'a getirmek olarak belirlendi.

 

Türkiye'nin Avrupadaki en başarılı takımı

İlk olarak Fuar Şehirleri Kupası olarak başlayan, 1971-72 sezonunda adı UEFA Kupası olarak değiştirilen, bu sezon ise yeni bir yapılanmayla ismi UEFA Avrupa Ligi'ne çevrilen organizasyona 2. ön eleme turundan dahil olan Galatasaray, Kazakistan'ın FC Tobol takımı karşısında UEFA tarihindeki 54. karşılaşmasını oynayacak.

UEFA Kupası'ndaki ilk karşılaşmasını 1975-76 sezonunda Avusturya'nın Rapid Wien takımıyla 1. turda eşleşerek yapan Galatasaray, tarihinde toplam 53 kez bu kupada sahaya çıkarken, bu karşılaşmalarda 20 galibiyet, 15 beraberlik, 18 yenilgi aldı. Rakip fileleri toplam 73 kez havalandıran sarı-kırmızılı takım, kalesinde ise 75 gol gördü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler