Bilgisayarlar tehdit altında

İnternetten önce yerel ağın icadı ile başlayan dijital bilgi hırsızlığı, yeni bir yöntemle bambaşka bir mecraya geçiyor. Bilgisayar korsanlarının, elektrik hatlarından bilgi çalabildiği iddia edildi.

Yayınlanma: 15.07.2009 - 08:22
Abone Ol google-news

Çeşitli güvenlik sitelerinden derlenen bilgilere göre, sadece bilimkurgu filmlerinde olduğu ve ''şeytanın aklına gelmediği'' düşünülen yeni tür bilgi hırsızlığı, tüm dünyadaki bilgisayarları tehdit altına alabilir.

ABD'nin Las Vegas şehrinde bu ay sonunda gerçekleştirilecek ''Güvenlik Kongresi''nde, elektrik hatları üzerinden nasıl bilgi hırsızlığı yapıldığının kamuoyuna açıklanacağı belirtiliyor.

Haberin, ilgili internet siteleri üzerinden duyulmasının ardından, hem ''iyi niyetli'' korsanlar hem de güvenlik yazılımı üreten şirketler, konu üzerine eğilerek, ''kötü niyetli'' korsanları engellemenin yollarını araştırmaya başladı.

İnternet forumlarındaki bilgilere göre, bilgisayar korsanları, bilgi çalmak için ''kabloları dinleme'' tekniği kullanıyor. Buna göre, bir bilgisayar kullanıcısı, klavyesine her bastığında tuş, atanmış harfi ekrana taşımak için elektrik sinyali gönderiyor, bu sinyali koruyan herhangi bir önlem de bulunmuyor.

Korsanlar, kendi bilgisayarlarını şehir elektriğine bağladıktan sonra, elektrik kullanılan diğer prizleri tespit ediyor, elektrik hattını ''dinlemeye'' başlıyor ve o hatta bağlı bir bilgisayar bulduklarında özel bir yazılım ile elektrik sinyallerini alarak bunları harf ve sayılara çeviriyor. Bundan sonrası da elde ettiği bilgiye göre siber korsanın insafına kalıyor.

Ancak kablosuz klavye ya da elektrik hattına bağlanmamış bir dizüstü bilgisayarda çalışılıyorsa bu yöntem bir işe yaramıyor.

Bilişim dünyasında herkes, kongrede ne tür sunumlar yapılacağını bekliyor.
Kongre ile ilgili bilgi, www.blackhat.com internet adresinden alınabiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler