"Çiçek'ten sert açıklama"

Başbakanlık'ta yapılan zirve sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarına yanıt verdi. Çiçek, "Bir demokratik ülkede yargı başkanları, siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında konuşma yapmaması gerekir. Bu doğru değildir" dedi.

Yayınlanma: 15.07.2009 - 10:04
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le şu sıralarda Başbakanlık Merkez Bina’da görüştü. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

 

Çiçek'ten Yargıtay Başkanı'na sert tepki

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Milli Güvenlik Kurulu’nda ele alınan güvenlik ve terör konusunun görüşüldüğünü söyledi.

Çiçek, askere sivil yargı yolunu açan yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade eden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e sert çıkarak, "Bir demokratik ülkede yargı başkanları, siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında konuşma yapmaması gerekir. Bu doğru değildir" dedi.

Çiçek, şöyle konuştu:
"CHP tartışılan yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bir dava açtı. Şimdi her defasında sayın yargı mensupları 'yargı sürecine müdahale ediliyor' diye açıklamalarda bulunuyor. Ama yargılama sürecine yargının kendisinin de müdahale etmemesi lazım. Bir yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunun tespit edileceği yer Yargıtay değil ki. Bir yasa, Anayasaya aykırıysa bunu belirleyecek olan Anayasa Mahkemesi'dir ve dava da Anayasa Mahkemesi'nin önündedir. Siz şimdi bir yargı mensubu olarak eğer bu konuda daha başta sanki Anayasa Mahkemesi üyesiymiş gibi, başkanıymış gibi açıklama yaparsanız bu hukuken doğru değildir. Bu, Anayasa'nın 138. maddesine aykırıdır. Bir başka şey daha ifade edeyim. Şimdi görülmekte olan davalar sebebiyle yargı mensuplarının bu tür açıklamalarda bulunmuş olmaları, yargıyı tartışmaların odağına getirir oturtur. Ondan sonra hiç kimsenin 'efendim yargı yıpratılıyor, yargı tartışma konusu yapılıyor' diye şikayet etmeye de hakları yoktur. Ve herhalde bir demokratik ülkede yargı başkanları siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında da konuşma yapmaması gerekir. Bu doğru değildir. Hukuki değildir. Anayasa'nın 138. maddesi açısından da bu beyanı nereye koyacağız ben bunu açıkçası bilmiyorum."

Toplantının amacının terörle mücadelede alınması gereken tedbirlerin bir defa daha değerlendirilmesi olduğunu söyleyen Çiçek, konuyla ilgili farklı yayınların yapıldığını ve bu yayınların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Çiçek, "Terörle mücadele güvenlik konuları zaten dinamik konulardır. Her gün her zaman her vesileyle aldığımız kararları yenibaştan gözden geçirmeniz, değerlendirmemiz, ilave tedbirler gerekiyorsa bunları da almanız gerekir. Bu toplantı, bu çerçevede yapılan toplantıdır.
Önümüzdeki günlerde de bu arkadaşlarımızla bu çalışmalara devam edeceğiz. Kapsamlı bir açıklama gerekiyorsa onu da önümüzdeki günlerde sizlere yaparız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler