'Benzin zamları kronikleşti'

Benzin fiyatlarına yapılan zamların kronik bir hal aldığının öne sürülen Türkiye Kamu-Sen'den açıklamasında uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatında yaşanan değişimlerin benzin pompa fiyatlarına edil bir şekilde yansıtılmadığı kaydedildi.

Yayınlanma: 16.07.2009 - 09:04
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen, yurttaşların aldıkları her litre benzin için geçen yıla göre 1,15 lira daha fazla para ödediğini ileri sürdü. Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, benzin fiyatlarına yapılan zamların kronik bir hal aldığı öne sürüldü.

Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatında yaşanan değişimlerin benzin pompa fiyatlarına adil bir şekilde yansıtılmadığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi: ''2009'da ham petrolün varil fiyatı 2008'e göre yüzde 51 oranında ucuzlayarak 60 dolara kadar düşmesine rağmen, son yapılan zamlarla birlikte kurşunsuz benzinin litresi 2,07 dolar oldu. Bugün ham petrolün varil fiyatı 2006'ya göre bile yüzde 1,64 daha ucuz. Ancak buna rağmen Türkiye'de benzin sürekli zamlanıyor. Dolayısıyla girdi maliyetleri azalmasına rağmen, tüm vergi ve harçlarla birlikte özellikle akaryakıt üzerindeki vergi yükünün artırılması, krize karşı alınan tedbirler için ayrılan kaynağın büyük kısmının yine vatandaşlarımızın cebinden çıkarıldığını gösteriyor.''

Açıklamada, şu anda litresi 3,16 lira olan benzinin 2,17 lirasının vergi olarak ödendiği, Türkiye'de kurşunsuz benzinin yüzde 36 daha pahalı satıldığı iddia edildi. Açıklamada, ''Eğer 2009'da petrol fiyatlarında yaşanan düşüş aynı şekilde benzin fiyatlarına da yansıtılmış olsaydı, bugün kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,02 lira olacaktı. Oysa şu anda kurşunsuz benzinin litresi 3,16 liradan satılıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız aldığı her litre benzin için geçen yıla göre 1,15 lira daha fazla para ödüyor'' denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler