"Cinsiyetçi bakış açısı eğitimde de var"

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Kadınları geri planda kalmaya koşullandıran cinsiyetçi bakış açısı ve ön yargılar her yerde olduğu gibi eğitimde de açık veya örtülü olarak yer almaktadır'' dedi.

Yayınlanma: 16.07.2009 - 10:12
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen ''Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı'' konulu çalıştaya katıldı.

Konuşmasında çalıştayın ders kitaplarındaki cinsiyet ayrımcılığının engellenmesi amacıyla düzenlendiğini belirten Çubukçu, ''Kadınları geri planda kalmaya koşullandıran cinsiyetçi bakış açısı ve ön yargılar her yerde olduğu gibi eğitimde de açık veya örtülü olarak yer almaktadır'' dedi.

Değerlendirme toplantısıyla, bu konuda yapılması gerekenlerin tespitinin, öğretmen ve uzmanlarla cinsiyet eşitliği konusunda bir farkındalığın, duyarlığın ve bilincin kazandırılmasının hedeflendiğini ifade eden Çubukçu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kadın ve erkeğin kamusal ve özel alanda her düzeyde eşit fırsatlar ve haklara sahip olmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliğini ana plan ve politikalara yerleştirme çabalarının bir boyutunu oluşturan yasal düzenlemeler konusunda önemli adımlar attığını belirten Çubukçu, yapılan düzenlemelerle kadınlara yönelik ayrımcı düzenlemelerin ortadan kaldırıldığını, bu düzenlemelerin kadınların toplumsal hayata katılımlarını sağlayıcı düzenlemeler olduğunu söyledi.

''Cinsiyet eşitliği başta zihinlerimizde ve daha sonra da toplumsal ön yargıların yıkılmasıyla gerçekten hayatımıza yansıyacaktır'' diyen Çubukçu, bugüne kadar yapılan yasal değişikliklerin hayata taşınması konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Çubukçu, çok ileri düzeyde yasal düzenlemelerin olmasına rağmen zihniyet dönüşümünün gerçekleştirilememesi nedeniyle bu hakların çoğunun kağıt üzerinde kaldığını söyledi.

Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı konusunda giderek artan bir hassasiyet görüldüğünün altını çizen Çubukçu, ''Artık kadına yönelik şiddetin doğal bir aile içi mesele olmaktan çıkıp, kamusal bir sorun haline geldiğini görüyoruz. Artık her kesim tarafından kabul edilemez bir olgu olarak karşımıza çıkıyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon