Endonezya'da bombalı saldırı

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bugün sabah saatlerinde bombalı saldırılar düzenlendi. Başkent Cakarta'da iki ayrı otelde ve bir pazar alanında düzenlenen saldırılarda en az 11 kişi öldü 50 kişi yaralandı. Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, düzenlenen saldırılardan sorumlu teröristlerin yakalanacağını belirtti.

Yayınlanma: 17.07.2009 - 05:44
Abone Ol google-news

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bugün sabah saatlerinde 2 ayrı otelde ve bir pazar alanında patlamalar meydana geldi, olayda en az 11 kişi öldü.

Polis, kent merkezindeki Ritz-Carlton ve Marriott otellerinde eş zamanlı meydana gelen patlamaların ardından kentin kuzeyindeki bir paralı yolun girişinde de bombalı aracın infilak ettiğini bildirdi.

TV One ise bir polis kaynağına dayanarak verdiği haberde, patlamanın, büyük balık pazarıyla bilinen Muara Angke bölgesinde bir alışveriş merkezinin içinde olduğunu duyurdu.


5'er dakika arayla iki otele saldırı

Endonezya'nın ulusal televizyon kanallarından Metro TV de görgü tanıklarına dayandırarak verdiği haberde, Ritz-Carlton Oteli'nin özellikle alt katlardaki camlarının, patlamanın etkisiyle paramparça olduğunu duyurdu.

Endonezya Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi yetkililerinden Rüstem Pakaya da 18 kişinin tedavi altına alındığını söyledi.

Görgü tanıkları, ilk patlamanın Marriott, ikincisinin ise yaklaşık 5 dakika sonra Ritz-Carlton Oteli'nde meydana geldiğini bildirdiler.

Endonezya Güvenlik Bakanı  Widodo Adi Sucipto ölenler arasında bir Yeni Zelandalının bulunduğunu, yaralananlardan 13'ünün de yabancı olduğunu belirtti.

 

Saldırılar iki intahar bombacısı tarafından düzenlendi

Endonezya polisi, saldırıların intihar eylemi olduğunu açıkladı.

Polis yetkilisi Bambang Hendarso Danuri, Marriott ve Ritz-Carlton otellerindeki saldırıların iki intihar bombacısı tarafından düzenlendiğini belirti.

Yetkili, saldırılarla bağlantısı olabilecek diğer şüphelilerin izini sürdüklerini de kaydetti.

Saldırılarda, aralarında yabancıların da bulunduğu 8 kişinin öldüğü, 50'dan fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Ölenler arasında 2 Avustralya ve bir Yeni Zelanda vatandaşının olduğu düşünülüyor.

 

Patlamamış bomba bulundu

Öte yandan Cakarta'nın merkezindeki Marriott otelinde patlamamış bomba bulundu. Polis, bomba imha ekibinin otelde bomba bulduğunu bildirdi.

 

Devlet Başkanı: "Sorumlular yakalanacak"

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, başkent Cakarta'daki Ritz-Carlton ve Marriott otellerine düzenlenen saldırılardan sorumlu teröristlerin yakalanacağını belirtti.

Yudhoyono, ulusal televizyondan da yayımlanan açıklamasında, saldırıların terörist bir örgütün işi olduğunu, ancak bu örgütün ülkede son yıllarda saldırılar düzenleyen İslam Cemaati olduğunu söylemek için çok erken olduğunu ifade etti.

Devlet Başkanı, saldırıları düzenleyen ve planlayanların tutuklanarak yasalar çerçevesinde yargılanacağını kaydetti.

 

Komşu Malezya güvenlik önlemlerini arttırıyor

Bu arada Endonezya'nın komşusu Malezya'da saldırıların ardından güvenlik önlemleri artırılıyor.
Başmüfettiş Musa Hasan, ülkede endişe edecek bir güvenlik durumunun olmadığını, ancak önlem olarak oteller ve alışveriş merkezlerinde güvenliğin artırılması talimatını verdiğini söyledi.

 

Endonezya'da 2000'den bu yana yaşanan bombalı saldırılar şöyle:

1 Ağustos 2000 - Başkent Cakarta'da Filipinler Büyükelçisi'nin evinin dışında meydana gelen patlamada 2 kişi öldü, aralarında büyükelçinin de bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

13 Eylül 2000 - Cakarta'daki borsada meydana gelen patlamada 15 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

24 Aralık 2000 - Cakarta'da noel arifesinde kiliselerde ve ülkenin diğer yerlerinde meydana gelen bir dizi patlamada 17 kişi öldü, yaklaşık 100 kişi yaralandı. Bu saldırıların arkasında siyasi nedenler olduğu düşünüldüyse de sonradan İslami Cemaat örgütüyle bağlantılı olduğu belirtildi.

12 Ekim 2002 - Turistik Bali adasında meydana gelen patlamalarda 88'i Avustralyalı ve geri kalanların çoğunluğu da yabancı 202 kişi hayatını kaybetti. El Kaide terör örgütü bağlantılı İslami Cemaat üyesi "Bali bombacıları"ndan üçü 2008 Kasım'da kurşuna dizildi.

5 Aralık 2002 - Ülkenin doğusundaki Makassar şehrindeki McDonald's restoranında meydana gelen patlamada 3 kişi öldü.

5 Ağustos 2003 - Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki JW Marriott otelinin dışında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda aralarında bir Hollandalının bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi yaralandı. Bu saldırıdan İslami Cemaat örgütü sorumlu tutuldu.

10 Ocak 2004 - Sulawesi adasındaki Palopo bölgesinde karaoke yapılan bir kafeye düzenlenen bombalı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti.

9 Eylül 2004 - Cakarta'daki Avustralya Büyükelçiliği yakınında düzenlenen bombalı saldırıda 10 Endonezyalı öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıdan İslami Cemaat örgütü sorumlu tutuldu.

13 Kasım 2004 - Ülkenin doğusundaki Sulawesi adasında bir polis karakolu yakınında meydana gelen patlamada 5 kişi öldü, 4'ü yaralandı.

28 Mayıs 2005 - Ülkenin doğusundaki bir Hristiyan şehrinde, kalabalık bir markette 2 bombanın yol açtığı patlamada 22 kişi öldü.

2 Ekim 2005 - Bali adasında İslami Cemaat örgütüne bağlı intihar eylemcilerinin 3 bombayı infilak ettirmesi sonucu aralarında yabancı turistlerin bulunduğu 20 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler