Akaryakıt artışının Maliye'ye getirisi

Maliye Bakanlığı'nın akaryakıt ürünlerine yaptığı şok ÖTV artışı, 2009 yılı bütçe gelirlerini 1.4 milyar TL artıracak. Maliye Bakanlığı 2009 yılının ikinci yarısında motorinden 1 milyar TL, benzinden 290 milyon TL, LPG'den ise 110 milyon TL ek gelir elde edecek.

Yayınlanma: 17.07.2009 - 06:04
Abone Ol google-news

Akaryakıt ürünlerinde yaşanan ÖTV artışı nedeniyle tüketim miktarının azalacağı ve kaçak oranlarının artacağı görüşünü dikkate almadan yapılan hesaplamalara göre, Maliye Bakanlığı 2009 yılı sonuna kadar ÖTV artışından 1.4 milyar TL'lik ek gelir elde edecek. PETDER'in verileri, 2008 yılında Türkiye'de 3 milyon metreküp benzin tüketimi olduğu, kriz nedeniyle 2009 yılında bu miktarın yüzde 6 gerileyeceğini ortaya koyuyor. Bu verileri dikkate alarak yapılan hesaplamada, 2009'un ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenen 1.4 milyon metreküplük benzin tüketimi karşılığında, Maliye Bakanlığı litre başına yaklaşık 20 kuruşluk maktu vergi artışıyla benzinde 290 milyon TL'lik ilave ÖTV getirisi elde edecek.

2008 yılında 15.5 milyon metreküp olan motorin tüketiminin ise 2009 yılında yüzde 5 azalacağı dikkate alınarak yapılan hesaplamada, yılın ikinci yarısında tüketilmesi öngörülen 7.7 milyon metreküplük motorinden, 1 milyar TL civarında ek bir getiri elde edilecek. Geçen yıl tüketilen 2.1 milyon metreküp LPG tüketiminin, 2009 yılında yüzde 8'in üzerinde artacağı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalarda, yılın kalan bölümünde tüketilmesi beklenen 1.1 milyon metreküp LPG, Maliye Bakanlığı'nın kasasına 100-110 milyon TL'lik ek bir vergi geliri sokacak.


Kayıtdışı, Maliye'nin ek gelir hesabını bozabilir

Yükselen vergi oranlarının kaçak ile yasal yakıt tüketimi arasındaki fiyat farkını büyüttüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, "Şu anda bir de tavan fiyat uygulaması gündemde. Bayinin marjı sıfırlanmış durumda. Küçük bayiler nakliyeyi bile sağlayamıyor. Bu durum bayileri ölme noktasına getiriyor. Bugün birçok bayi kapanma noktasına geldi. Tavan fiyat uygulaması zaten sektöre büyük darbe indirmişti. Bir de vergi artışı geldi. Şu anda benzinde vergi oranı yüzde 69, motorinde yüzde 61, LPG'de yüzde 63. Bu oranlar dünyanın hiçbir yerinde yok. Hükümet bu kararıyla kaçağı teşvik ediyor" uyarısında bulundu.


"Turizmdeki vergi artışı ek gelir getirmez"

Maliye Bakanlığı'nın birinci sınıf lokantalar ile 3 yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda uygulanan KDV oranını yüzde 8'den 18'e çıkarmasının, ciddi bir gelir artışı getirmeyeceği ileri sürülüyor. Turizm Yatırımcıları Derneği eski Başkanı Oktay Varlıer, "10 puanlık KDV artışının Maliye'nin gelirlerini çok artıracağından emin değilim. Maliye Bakanlığı, birinci sınıf lokantalarla, 3 yıldız ve üzeri otel ve tatil köylerinde KDV oranlarını yüzde 8'den 18'e çıkardı. Bunun bir ek gelir getireceğini sanmıyorum. Her ne kadar üst gelir dilimindekilerin yeme içme vergisinde yapılmış gibi görünen bu artış, sektörde büyük sıkıntı yaratacak. Özellikle her şey dahil sisteminde hizmet veren oteller, zaten sezonun tüm satışlarını eski sisteme göre yaptılar. Zaten her şey dahil sisteminin darbe vurduğu sektör, yüzde 10'luk KDV artışıyla büyük zarar edecek. Sektörün görüşü alınmadan apar topar alınan bu kararın, getirisinden çok götürücü var. Son derece riskli. Ayrıca birinci sınıf lokantalar ile ikinci sınıf lokantalar ile 3 yıldız ve üzeri oteller ile yıldız sayısı az olan oteller arasında haksız rekabet yaratıyor. Sektör, bu durumun haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi halinde, kararın iptal edileceğini düşünüyorum" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon