ABD'de kişisel gelir düştü

Son dönemdeki olumlu bekleyişe rağmen, ABD ekonomisi kişisel gelir oranındaki düşme ve tekrar yükselişe geçen petrol fiyatlarıyla ekonomi analistlerini yeniden endişelendirmeye başladı.

Yayınlanma: 30.08.2008 - 07:35
Abone Ol google-news

Açıklanan Temmuz ayı resmi verilerinde ABD halkının kişisel gelirinin yüzde 0,7 oranında düştüğü görüldü. Bu oranın son üç yılda yaşanan hemen hemen en yüksek düşüş olduğu belirtiliyor. Ekonomi analistleri bu oranı yüzde 0,1 olarak tahmin ediyordu.

Diğer yandan, tüketici harcamalarında Haziran ayında görülen yüzde 0,6'lık artış da, Temmuz ayında yüzde 0,2 oranına geriledi. Ekonomi analistleri Temmuz ayında tüketici fiyatlarının ise yüzde 0,6 artış gösterdiğine dikkat çekiyorlar.

Uzmanlara göre açıklanan bu rakamlar son dönemde toparlanmaya başladığı düşünülen Amerikan ekonomisinin önümüzdeki aylarda "tökezleyebileceği" endişesini doğuruyor.
Bununla birlikte kişisel tasarruflar, Mayıs-Temmuz döneminde 317 milyar dolara ulaştı. Bu artışın, tüketicilerin mevcut ekonomik şartlarda halen tasarruflarına dokunmakta isteksiz olduklarını gösterdiği yorumu yapılıyor.

Son dönemde önemli oranda düşüş gösteren petrol fiyatlarında ise son 43 gündür ilk kez artış gözlendi. Buna göre normal benzinin galon başına perakende fiyatı 3,669 dolar oldu. Bu artışın Gustav tropikal fırtınasının ABD'nin açık denizdeki petrol üretimini olumsuz etkileyebileceği endişesinden kaynaklandığı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler