Egemen Bağış ABD'de

ABD'nin Denver kentinde yapılan Demokrat Parti kongresine Ak Parti'yi temsilen davet edilen AKP Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı Joe Biden'ın başdanışmanı Tony Blinken ile bir araya geldi.

Yayınlanma: 30.08.2008 - 07:37
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton döneminde Ulusal Güvenlik Danışman yardımcısı olarak görev yapan Tony Blinken'ın yanı sıra, Ürdün Liberal Demokrat Parti Genel Sekreteri Dr. Hazım Kaşu, Etiyopya'nın Washington Büyükelçisi Samuel Assefa ve Çad'ın Washington Büyükelçisi Mahmud Adem Beşir ile de görüştü.

Bağış, Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'nın dış politika ve güvenlik ekibinin önde gelen isimlerinden Greg Craig, ABD Deniz Kuvvetleri Eski Bakanı Richard Danzig, Clinton dönemi Ulusal Güvenlik Danışmanı Anthony Lake, ABD'nin eski Dışişleri Bakan yardımcılarından Susan Rice ve Washington eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi, kongredeki Türk dostluk grubu mensubu Adam Smith'in de katıldığı, Colorado eski senatörü Gary Hart'ın yönettiği "Daha iyi ve güvenli bir dünya kurmak: Obama başkanlığı ne yapacak?" başlıklı paneli de izledi. Panel sonrasında Bağış'ın, Susan Rice ve Obama'nın ABD başkanlık seçimini kazanması durumunda Ulusal Güvenlik Danışmanı olması beklenen Richard Danzig ile görüştüğü de öğrenildi.

Panelde, Obama yönetiminde ABD'nin, tek taraflı yaklaşımlar yerine, dünyaya daha çok kulak vereceği ve diğer ülkelerin katkısı olmadan başarı kazanılamayacağı işlendi. Susan Rice panelde, başkanlık yeminini ettikten sonra Obama'nın, Müslüman ülkelerin liderleriyle bir araya gelme arzusunda olduğunu ifade etti.

Bu arada, ABD'nin Denver kentinde yapılan Demokrat Parti kongresine katıldıktan sonra geldiği New York'ta Amerika Beşiktaşlılar Derneğinin 30 Ağustos Zafer Bayramı Balosuna katılan Bağış, ABD seçimleri ve Denver'daki temasları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'de ilk kez siyahi bir siyasetçinin başkan adayı olduğunu ve ''Bu ilginç tarihi dönemece şahitlik ettiklerini'' anlatan Bağış, ''Bu tabii dünyada ırkçılıkla mücadele açısından da önemli bir dönemeç, hele Martin Luther King'in 'Bir Rüyam Var' konuşmasını yapmasından tam 45 yıl sonra rüyasının gerçekleşmesinin emaresi olarak algılanabilecek bir şekilde bir siyahinin aday gösterilmesi çok enteresan. Öte yandan, John McCain de ilk defa bir bayan başkan yardımcısının seçilmesine yön verebilecek bir tercihte bulundu, Alaska Valisi Sarah Palin'i yardımcısı olarak ilan etti. Tabii bugünden 4 Kasıma kadar neler olur, neler biter, bilemeyiz, ama bu seçimi alan büyük bir farkla almayacak, benim izlediğim kadarıyla seçim sonuçları (iki adayın oylarının) yakın olacağa benziyor'' diye konuştu.

Bağış, dünyanın çok tedirgin olduğu Pakistan konusunda da yine Türkiye'nin bu ülkede önemli bir etkisi olduğunu ve bu ülkeye tarihi yakın ilişkiler dolayısıyla ''Nazının geçtiğini'' belirterek, ''Yine Gürcistan-Rusya arasındaki son yaşanan olaylarda Türkiye'nin aynı gün içerisinde hem Moskova'da, hem de Tiflis'te kabul edilen bir başbakana sahip olması ve Kafkas Paktı kurulması yönündeki girişimlerimize bütün bölge ülkelerinin sıcak yaklaşmaları, Türkiye'nin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Yani Beyaz Saray'a kim seçilirse seçilsin, Türkiye'nin bu stratejik önemi olduğu sürece Türkiye ile ilişkilerine önem verecektir'' dedi.

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain ekibi ile de çok yakın ilişkileri olduğunu anlatan Bağış, iki tarafla yakın temas içinde olduklarını kaydederek, ''Seçimi kim kazanırsa kazansın, önemli olan Türkiye-Amerika ilişkilerinin gelişerek artmasıdır'' dedi.
Bağış, Türkiye'ye dönmek üzere bugün New York'tan ayrılacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon