CHP'den Serim'e destek, YÖK'e tepki

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, YÖK üyesi Bülent Serim'in "YÖK iktidarın her istediğini yapıyor" diyerek istifa etmesini "YÖK'ün böyle bir manzara arz edeceği Sayın Özcan'ın başkanlığa atanmasıyla belli olmuştu. Özcan'ın imam hatiplerin önünü açmak üzere verilmiş talimatı yerine getirmek için harekete geçeceği anlaşılıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Yayınlanma: 17.07.2009 - 11:10
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, YÖK üyesi Bülent Serim'in "YÖK iktidarın her istediğini yapıyor" diyerek istifa etmesini "YÖK'ün böyle bir manzara arz edeceği Sayın Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığa atanmasıyla belli olmuştu. Özcan'ın imam hatiplerin önünü açmak üzere verilmiş talimatı yerine getirmek için harekete geçeceği anlaşılıyor" sözleriyle değerlendirdi. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise "Aslında YÖK'ten Bülent Serim değil, YÖK Başkanı'nın, başkanvekilinin istifa etmesi gerekirdi" dedi.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK üyeliğine atanan Bülent Serim'in istifasını değerlendiren Necla Arat, Serim'in tavrını olumlu karşıladığını belirtti. "Dinselleştirilen laik eğitimin ne gibi sonuçlar verdiğini sınav sonuçlarına ilişkin son manzara gözler önüne seriyor" diyen Arat, şöyle konuştu:

"Sayın Özcan, 'İki-üç tane imam hatip lisesi için diğer meslek liselerinin önünü mü kapatalım?' diyor. Biliyorsunuz ülkemizde ara elemana ihtiyaç var. Üniversiteler akademik araştırma yapan kurumlardır. Sayısal olarak azınlık diyeceğimiz kişiler oraya gidiyor. Ara eleman sıkıntısı endüstrileşme aşamasında olan bizim gibi ülkelerde çok önemli. İmam hatipler de böyle bir meslek lisesi. Ancak bakıyorsunuz imam hatipten mezun Diyanet'te görevli çalışanlar var. Milli Eğitim Bakanlığı bunları alıyor öğretmen ve yönetici olarak atıyor. Bütün bunlar herhalde patlama noktasına geldi Bülent Serim açısından. Gerçekten bu yapılanlar karşısında bilim insanları yanlışları dile getirmeli, susmamalı."

 

Arıtman: Asıl YÖK Başkanı istifa etmeli

Serim'in istifasını değerlendiren Canan Arıtman da bu istifanın "çok anlamlı" olduğunu ifade etti. Serim'in istifa dilekçesinde ileri sürdüğü gerekçelerin Türkiye'nin ne kadar büyük bir tehdit ve tehlikeyle karşı karşıya olduğunun "muhteşem bir belgesi" olduğunu ifade eden Arıtman, "Bugün iktidar ve işbirlikçisi bir cemaat tarafından Türkiye bir din devletine dönüştürülmek istenmektedir. Bunun için laik cumhuriyetin tüm kaleleri saldırı altındadır" diye konuştu. "Saldırı altındaki kaleler"den birinin üniversiteler olduğunu söyleyen Arıtman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O kale de ne yazık ki düştü düşüyor durumundadır. Hakikaten ben hem doğru bir davranışta bulunduğunu düşünüyorum Sayın Serim'in, hem de fevkalade üzüldüm. Aslında kalıp mücadele etmesini daha çok yeğlerdim ama sesini duyurabilmek için bu yöntemi seçmiş olduğunu düşünüyorum. Aslında YÖK'ten Bülent Serim değil, o YÖK Başkanı'nın, başkanvekilinin istifa etmesi gerekirdi. Aslında ülkemizde bu insanların bu görevlerinden istifa etmesine yönelik bir kamuoyu baskısının oluşması gerekirdi. Düşünün bir YÖK Başkanvekili diyor ki 'Kuran eğitimi tarikat ve cemaatlere bırakılmalı.' Laik cumhuriyetin bir kurumunun Başkanvekilliği görevini yürüten kişi cumhuriyet devrimlerine, yasalarına aykırı görüş sunuyor ortaya. Orada kalması, bulunması kabul edilemez bir durumdur. Ben açık ve net hem YÖK Başkanı'nın hem de Başkanvekilinin laik cumhuriyete karşı insanlar olduğunu ve bu cumhuriyeti yıkmak için faaliyet içerisinde olduklarını söylüyorum."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler