"Soruşturmaya gerek yok"

Anayasa Mahkemesi, Ergenekon savcıları tarafından örgüt üyelerine bilgi aktarmakla suçlanan Başkanvekili Osman Paksüt hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi. Paksüt hakkındaki iddiaların, "dayanaktan yoksun" olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 17.07.2009 - 14:10
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği dosya üzerine Başkanvekili Osman Paksüt hakkında ''soruşturma açılmasına gerek bulunmadığına'' oy çokluğuyla karar verdi. Karar, Başkanvekili Paksüt'e tebliğ edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Paksüt ile ilgili iletişim dinleme tutanakları nedeniyle Anayasa Mahkemesi Başkanlığınca başlatılan hukuki süreç sonuçlandı.

Anayasa Mahkemesi heyeti, 1'e karşı 10 üyenin oyuyla Paksüt hakkında, ''soruşturma açılmasına gerek olmadığına'' karar verdi.

Heyetin kısa kararında, Paksüt hakkındaki Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sunulan delillerin 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun ''İletişimin Tespiti, Dinlenmesi ve Kayda Alınması'' başlıklı 135. maddesi ve ''Tesadüfen Elde Edilen Deliller'' başlıklı 138. maddesindeki nitelikle uygun görülmediğinden soruşturma açılmasına gerek olmadığı kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi üyesi Serruh Kaleli'nin bu görüşe katılmadığı ve karşı oy kullandığı öğrenildi.

Başkanvekili Paksüt, sürecin sonuçlanmasını uzun süredir beklediğini, karardan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
 

Hukuki süreç

Kuruluş Kanunu ve İç tüzük gereği, Anayasa Mahkemesi'nin başkan, başkanvekili ve üyelerinin, görevlerinden doğan, görevleri sırasındaki suçlar veya şahsi suçlarından dolayı bir ihbar veya şikayet yapılması veya böyle bir halin öğrenilmesi halinde konu, Başkanlıkça, Anayasa Mahkemesine bildiriliyor.

Paksüt hakkındaki, telefon kayıtları dosyasının Anayasa Mahkemesi Başkanlığına bildirilmesinin ardından, Başkan Haşim Kılıç, Paksüt hakkındaki iddiaların soruşturulması için hukuki süreci başlatmış ve bir üyeyi ön inceleme yapması için görevlendirmişti. Görevlendirilen üyenin raporu üzerine Anayasa Mahkemesi heyeti, Paksüt hakkında soruşturma açılıp, açılmamasına karar vermek üzere toplanmıştı.
 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler