Orman yangınlarını SMS ile önleyin

Türk Hava Kurumu (THK), orman yangınlarına müdahalede kullanılacak söndürme uçaklarının alınması için başlattığı kampanyaya, SMS yoluyla destek bekliyor. THK Genel Başkanı emekli Hava Pilot Tümgeneral Yusuf Güngör, "Herkes, 3919'a 'yangın' yazsın, uçak almamız için bize destek versin. Çünkü Türkiye'nin mail değeri 300 milyon dolara yakın 24 uçağa ihtiyacı var" dedi.

Yayınlanma: 30.08.2008 - 08:32
Abone Ol google-news

Türk Hava Kurumu (THK), orman yangınlarına müdahalede kullanılacak söndürme uçaklarının alınması için başlattığı kampanyaya, SMS yoluyla destek bekliyor.
THK Genel Başkanı emekli Hava Pilot Tümgeneral Yusuf Güngör, Airport Alışveriş Merkezi'ndeki ''Dünden Bugüne Havacılık'' konulu fotoğraf sergisinin açılışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 12 orman yangın söndürme uçağı bulunduğunu ve bu uçakların hepsinin THK'daki uçaklar olduğunu belirtti.
Güngör, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve Orman Genel Müdürlüğünün uçaklarının yurt dışından kiralandığını hatırlattı.
THK'nın uçaklarının küçük olduğunu, bu nedenle suyu karadan almaları gerektiğini vurgulayan Güngör, şöyle konuştu:
''Küresel ısınma denen bela, her geçen gün artıyor. Orman yangınları çok artmaya başladı. 2001 yılında yılda ortalama bin orman yangını çıkarken, son 2-3 yılda ortalama 2 bin orman yangını çıkıyor. THK olarak yasal bir sorumluluğumuz olmamasına rağmen, modern yangın uçaklarını almaya karar verdik 1,5 yıl önce. Başlattığımız kampanya kapsamında 1,5 yılda, 210 bin YTL para topladık. Ancak bu parayla uçağın tekerleğini alamazsınız. Kampanyamız devam ediyor. Faturalı cep telefonu kullanan herkes, 3919'a 'yangın' yazsın bize uçak almamız için destek versin. Halkımızdan bu para gelmese bile, bu uçakları krediyle almak için çalışıyoruz.''

Güngör, Antalya'da çıkan orman yangınında daha kapasiteli uçaklar olsaydı yangının büyümeyeceğini savunarak, "Küresel ısınma nedeniyle bütün dünya ülkeleri panik halinde. Türkiye'nin ihtiyacı olan uçakların mali değeri 300 milyon dolara yakın. Türkiye'nin 24 uçağa ihtiyacı var. Bunlar, 12 adet büyük kapasiteli 6 ton üzerinde su taşıyabilen ve 12 tane küçük kapasiteli 3 ton su taşıyabilen uçaklar" dedi.

Türk Hava Kurumu'nun 'fitre ve kurban derisiyle bağdaştırıldığını" söyleyen Güngör, "Bizim kurban derisiyle bir ilgimiz yok. Kanunlarla verilmiş bir hak. Yüzde 40'ını alıyoruz yüzde 60'ını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, Çocuk Esirgeme Kurumuna, Diyanet Vakfın ve Kızılay'a veriyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler