İzmir'de korku dolu saatler yaşandı

Orman yangınlarının önüne geçilemiyor... İzmir Bornova Çiçekliköy piknik sahasındaki çam ormanında çıkan yangın, şiddetli poyrazla birlikte Evka 3 yerleşim yerine ulaştı. İzmirliler korku dolu saatler yaşadı.

Yayınlanma: 18.07.2009 - 09:08
Abone Ol google-news

İzmir-Manisa yolu üzerindeki Çiçekliköy mevkisinde bulunan piknik sahasındaki çam ormanında saat 16.00 sularında alevler yükseldi.

Yerleşim yerlerine yakın bölgedeki tarım arazisinde başlayan yangına uçaklar, helikopterler, arazözler, dozerler ile yüzlerce orman ekibi müdahale etti ancak şiddetli poyrazın etkisiyle yangın kızılçam ormanlarına doğru yayıldı.

Bornova'nın üzeri dumanla kaplanırken, alevler Evka 3 yerleşim yerine ulaştı. Evka 3'te yaşayanların evlerinin yakınına kadar gelen alevlerin konutlarına ulaşmaması için bidonlarla yangına müdahale etmeye çalıştığı görüldü.

Helikopter ve uçaklar, Çiçekliköy'ün yanı sıra Evka 3 bölgesine de su atmaya başladı. Bölgeyi yoğun duman kaplarken, bazı çevre sakinleri duman ve alevler nedeniyle telaşa kapılarak evlerini terk etti.

Yurttaşlar, özellikle yaşlı ve çocukları araçlara bindirerek dumanın ulaşmadığı alanlara götürürken, birçok vatandaşın da cep telefonlarıyla yakınlarına bilgi verdiği dikkati çekti.

Polis ekipleri de vatandaşlara dumandan uzaklaşmaları yönünde uyarılarda bulundu. Evka 3'te duman zehirlenmelerine karşı sağlık ekipleri ve ambulans bekletildi. Bazı itfaiye çalışanları da yoğun dumandan etkilendi.

Manisa-İzmir kara yolunda seyreden ve yangın söndürme çalışmalarını izlemek için yolun kenarına park eden araçlar polis ekipleri tarafından uzaklaştırıldı.

Yangın devam ederken polis panzerleri de Evka 3'e geldi ve su sıkarak söndürme çalışmalarına katıldı. Yangın, akşam saat 20.30 sularında kontrol altına alınabildi. Bölgedeki soğutma çalışmalarının sona erdiği duyuruldu.

150-200 hektar alandaki büyük bölümü 70-80 yaşındaki kızılçam ormanları yandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,yangın bölgesinde ''Sevindirici olan tarafı, yangında can kaybının bulunmaması. Buraları karış karış bilirim, anılarım vardı. Yangın, beni derinden üzdü" açıklamasını yaptı.

Aliağa'da da yangın vardı

Bu arada, dün İzmir Aliağa'da da yangın korkusu yaşandı.

Otluk bölgede çıkan ve yaklaşık 40 hektar alanda etkili olan yangın, ormanlık alana sıçramadan ve Şehit Kemal Mahallesi'ndeki evlere ulaşmadan kontrol altına alındı.

İlk belirlemelere göre, yangın mahalle girişindeki su pompasına elektrik kaynağı yapılması sırasında çıktı.

 

Meterolojinin uyarısı

Meteorolojiden aldıkları bilgilere göre, Ege ve Akdeniz bölgelerinde gelecek 3-4 günde şiddetli poyraz beklendiğini, bunun yangın riskini yükselttiğini ifade eden Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, şunları kaydetti:
''Orman yangınlarında en çok korktuğumuz olay şiddetli poyrazdır. Poyraz, en ufak bir kıvılcımı birkaç dakikada dev bir yangın haline getirebiliyor. Yangınla mücadelemizi zafiyete uğratıyor. Bazı şiddetli rüzgarlarda hava araçlarımızı da kullanamıyoruz. Ekiplerimiz duman altında kalıyor. Etkin mücadele edemiyoruz. Meteoroloji, önümüzdeki günlerde şiddetli poyraz haberini verdi. Biz ekiplerimizi 24 saat görev yapacak şekilde tüm yangın bölgelerinde kırmızı alarma geçirdik. Araçlar garajlardan çıktı, kritik ve hassas bölgelerde 24 saat görev yapıyorlar. Hava araçlarının pilotları, araçların yanında bekletiliyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler