Akaryakıt'ta ÖTV düzenlemesi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "Vergisiz perakende fiyatı 1,01 lira ola benzinden yüzde 236 vergi alınması, insaf ve izanla izah edilmeyeceği gibi anayasanın 73. maddesindeki hükme açıkça aykırıdır" dedi.

Yayınlanma: 18.07.2009 - 10:46
Abone Ol google-news

Akaryakıt ürünlerine zammı değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, vergisiz perakende fiyatı 1,01 lira olan benzinden yüzde 236 vergi alınmasının, insaf ve izanla izah edilmeyeceğini söyledi. Kaya ve beraberindeki grup zammın iptali için bugün itibariyle Karaköy'deki Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Grup Başkanlığı önünde ''7/24 indirim nöbeti'' başlattı.

Nazım Kaya, burada basına yaptığı açıklamada, bu eylemin bir uyarı eylemi olduğunu, vergiler ve özellikle akaryakıt ürünlerinden alınan yüksek oranlı vergiler düşürülmediği sürece yeni kitlesel eylemlerin devam edeceğini vurguladı. Kaya, tüm tüketicileri ''indirim nöbeti''ne beklediklerini söyledi. Akaryakıt ürünlerinde fahiş dağıtıcı karlarının düşürülmesinin ardından iktidar tarafından, akaryakıttan alınan ÖTV bedellerine zam yapıldığını hatırlatan Kaya, 95 oktan kurşunsuz benzinden alınan verginin 20 kuruş zamla 1,6915 lira, dizel motorindeki ÖTV'nin 15 kuruş zamla 1,545 lira olduğunu kaydetti.

Pompa fiyatlarına zammın benzinde 23,6 kuruş, dizel motorinde ise 17,7 kuruş olarak yansıdığını söyleyen Kaya, ''3,19 lira olarak satılan 95 oktan kurşunsuz benzin için tüketicinin ödediği vergi 2,18 lira yani vergisiz perakende fiyatı 1,01 lira olan benzinden yüzde 236 vergi alınması insaf ve izanla izah edilmeyeceği gibi Anayasa'nın 73. maddesinde yerini bulan 'Herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür' hükmüne açıkça aykırıdır'' diye konuştu. Tüketicilerin eylemin yapıldığı yerde üzerinde ''Dikkat bu araç dünyanın en kazık yakıtını kullanıyor'' yazılı bir araç bulundurulurken, gruptan bir kişi elinde bir kazık taşıdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler