100 yıllık rüya

Konya Ovası'nın 100 yıllık rüyası Mavi Tünel, yer altı suyunu besleyecek ve içme suyu teminine büyük fayda sağlayacak. 2012 yılında hizmete girmesi beklenen, 223 bin hektar tarım arazisini sulayacak mavi tünel; ülke ekonomisine yıllık 450 milyon ytl'lik tarımsal katkı sağlayacak.

Yayınlanma: 30.08.2008 - 09:34
Abone Ol google-news

Mavi Tünel Proje Müdürü Ahmet Kalkan, Mavi Tünel Projesi'nde, Akdeniz'e akan Göksu-Eğiste Deresi'nin Konya Ovası'nın sulanmasında kullanılmasının amaçlandığını söyledi.
Bu proje kapsamında Bağbaşı Barajı'nda toplanacak suların 17 kilometrelik tünel ile Konya Ovası'na akıtılacağını ifade eden Kalkan, Konya'nın 100 yıllık rüyası olan projenin hızla sürdüğünü anlattı.

92 milyon avro bütçeli projenin Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel olmak üzere 2 kısımdan oluştuğunu vurgulayan Kalkan, ''Şu anda 17 kilometrelik tünel için Toroslar'ı deliyoruz. Klasik tünel açma çalışmaları sürüyor. Bir süre sonra makine girecek ve tüneli açacak. Tünelimizin içi beton plaklarla segment kaplı olacak. Bu tüneli daha sağlam yapacak. Tünelimizin beton kaplı iç çapı 4,2 metre olacak'' dedi.

Kalkan, proje hizmete girdiğinde Konya Ovası'nda büyük değişim yaşanacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Akdeniz boşa akan su, Mavi Tünel sayesinde Konya Ovası'nda 223 bin hektar tarım arazisini sulayacak. Yer altı suyunun beslenimi sağlanacak. Konya kentinin uzun vade içme suyu teminine önemli destek verecek.  Ayrıca sulama imkanı olacağı ve üretim artacağı için 100 bin kişiye ilave istihdam yaratılacak.''

Kalkan, Mavi Tünel Projesi'nde şu anda hedeflenen noktanın ilerisinde olduklarını vurgulayarak, ''Oldukça hızlı ilerliyoruz ancak bazı pürüzler var. Kamulaştırma sorunu yüzünden zaman zaman çok yavaşlıyoruz. Bunun aşılması gerekiyor. Kamulaştırma sorununu kendi kiralama yöntemimiz ile geçici çözüyoruz ama mahkemeler halen sürüyor. Bu sorun çözülürse Mavi Tünel hedeflenen tarih 2012 yılından önce hizmete girebilir'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler