Sömürge tazminatı

İtalya, Libya'ya sömürgecilik döneminin tazmini amacıyla 5 milyar dolar verecek. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, "Anlaşma 40 yıllık anlaşmazlığa nokta koyacak. Sömürgecilik döneminde İtalya'nın Libya'ya verdiği zarar böylece kabul ve tescil edilmiş olacak" dedi.

Yayınlanma: 30.08.2008 - 12:14
Abone Ol google-news

Libya'yı ziyaret eden İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, lider Muammer Kaddafi ile görüşmek üzere Bingazi şehrine gelişinde yaptığı açıklamada, 20. yüzyılda Libya'daki İtalyan işgali ve sömürgeciliğini tazmin etmek için 25 yıl içinde 5 milyar dolar sağlayacaklarını bildirdi.

Berlusconi, Libya ile bu konuda anlaşma imzalayacağını belirtti ve "Anlaşma gereğince Libya'da 25 yıl boyunca yıllığı 200 milyon dolar olacak şekilde alt yapı yatırımlarını finanse edeceklerini" söyledi.
İtalya Başbakanı, gazetecilerle konuşurken, "Anlaşma 40 yıllık anlaşmazlığa nokta koyacak. Sömürgecilik döneminde İtalya'nın Libya'ya verdiği zarar böylece kabul ve tescil edilmiş olacak" dedi.

Berlusconi, İtalya'nın finanse edeceği projeler arasında Libya'yı batıdan doğuya sahil boyunca kesecek otoyolun da bulunduğunu, otoyolun Tunus'u Mısır'a bağlayacağını anlattı.
Sömürge döneminde İtalyan ordusunun yerleştirdiği mayınların sakat bıraktığı insanlara maaş bağlanması, Libyalı öğrencilere İtalya'da eğitim bursu verilmesi ve konut yapımı da anlaşmada öngörülüyor. Anlaşma uyarınca, Trablus ile Roma arasında kaçak göçle mücadelede işbirliği de geliştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler