Akaryakıt sektörüne tavan fiyat uygulaması yargıda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun akaryakıt sektörüne tavan fiyat uygulaması kararı yargıya taşındı.

Yayınlanma: 21.07.2009 - 10:10
Abone Ol google-news

Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ekim, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıt sektörüne tavan fiyat uygulaması kararıyla ilgili PETDER üyesi olan veya olmayan bazı şirketlerin Danıştay'a dava açtıklarını bildirdi.

Düzenlediği basın toplantısında sektörde yaşanan gelişmelere değinen Ekim, EPDK'nin 25 Haziran'da almış olduğu karar ile benzin ve motorinde 1 Ocak 2005 tarihinden sonra yürürlüğe giren serbest piyasa uygulamasına ara verildiğini belirtti, "Bu karar Petrol Piyasası Yasası ile oluşturulan serbest piyasa düzenine bütünü ile aykırı olup, gerekçeleri açısından da yasa ile uyumlu değildir" diye konuştu.

Petrol Piyasası Yasasının EPDK'ye tavan fiyat uygulamasını, ancak rekabeti bozan veya engelleyen faaliyetlerin oluşması halinde verdiğini vurguladı.


"Gelirler yüzde 12.2'den, yüzde 7.9'a düştü"

Vergiler ve ürün fiyatının, tavan pompa fiyatının en büyük bölümünü teşil ettiğine işaret eden Ekim, şöyle devam etti:
"Verginin, tavan fiyatının en büyük bölümünü teşkil ettiğini bilmemiz gerekir. Sektörde iki düzenleme yaşandı. Biri tavan fiyat, diğeri ÖTV düzenlemesi. Bu iki düzenleme öncesi İstanbul'da tavan rafineri fiyatı litrede yüzde 26.6 olurken, yüzde 61.2'si vergiden oluşuyordu. Dağıtıcılar olarak bizim dışımızdaki oluşumu oluşturan fiyatın içindeki ağırlık yüzde 88. Tavan fiyat öncesi dağıtım faaliyetinin masraf ve kar paylarının ifade edildiği alan yüzde 12 şeklindeydi."

Tavan fiyat ve ÖTV düzenlemesi sonrasında İstanbul'da taban rafineri fiyatının yüzde 23.3, verginin yüzde 68.8'e ulaştığını belirten Ekim, karların ise yüzde 7.9'a gerilediğini açıkladı. Ekim, "Bu durum, Türkiye'deki fiyat değerlendirmelerinde mutlak gözönünde tutmamız gereken bir hususdur" dedi.

Sektörde yoğun bir rekabet olduğuna dikkat çeken Ekim, tavan fiyat ile gerçekleşen piyasa fiyatının farklı olduğunu, ortalama tahakkuk eden gerçek fiyatların, ilan edilen tavan fiyatların altında gerçekleştiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler