Rumeli Hisarı'nda savaş çıkacak

Ünlü Fransız oyuncu Jeanne Moreau ile tiyatro sanatçısı Cüneyt Türel, 31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde Rumeli Hisarı'nda, "Işığın Oğulları ile Karanlığın Oğullarının Savaşı" adlı oyunla aynı sahneyi paylaşacak.

Yayınlanma: 23.07.2009 - 06:34
Abone Ol google-news

Dünyaca ünlü film yönetmeni Amos Gitai'nin yorumladığı ve başrolünü Jeanne Moreau'nun oynadığı "Işığın Oğulları ile Karanlığın Oğullarının Savaşı" adlı oyun, Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin özel projesi olarak 31 Temmuz Cuma ve 1 Ağustos Cumartesi akşamları İstanbullu sanatseverlere çarpıcı bir tiyatro deneyimi yaşatacak. Fransa, Yunanistan, İspanya, İsrail ve Filistin'den sanatçıların katılımıyla gerçekleşen oyunda, Türkiye'den de usta oyuncu Cüneyt Türel yer alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sadece bu gösteri için verdiği özel izinle tiyatroseverlere açılacak Rumeli Hisarı Sahnesi'nin etkileyici atmosferinde gerçekleşecek bu gösteri sesin, sözün ve imgelerin şölenine ev sahipliği yapacak. Oyun, İstanbul'daki gösterimleri İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın katkılarıyla gerçekleşecek.

Avignon Tiyatro Festivali, Atina-Epidaurus Festivali, Barselona Grec Festivali ve Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin Akdeniz'deki kültürel ilişkileri hareketlendirmek ve ortak projeler gerçekleştirmek amacıyla kurduğu "Kadmos" birliğinin ilk çalışması olan "Işığın Oğulları ile Karanlığın Oğullarının Savaşı", eşzamanlı olarak farklı anlatıcılar tarafından çeşitli dillerde söylenen, hem tarihi hem güncel, hem yerel hem de evrensel bir öykü anlatarak her savaşta yaşanan benzer acıları, korkuları ve umutsuzlukları sahneye taşıyor. Akdeniz'in en önemli tiyatro festivallerinin birlikte imza attığı yapımda, tarihi duvarlara yansıtılan imgeler eşliğinde, farklı dillerde yankılanan sesler şarkılara, sözcüklere, müziğe dönüşerek işgal, savaş, egemenlik ve başkaldırı üzerine zaman ve mekânı aşan sorular soruyor.

Amos Gitai'nin, "Ölü Deniz Yazmaları" ile Josephus Flavius'un 1. yüzyılda Kudüs'ün Romalılar tarafından ele geçirilişini öykülediği metninden uyarladığı oyunda, Rainer Maria Rilke ve Oscar Wilde gibi yazarlardan alıntılar da bulunuyor. Destan ile güncel anlatıların uyumla birleştiği oyun, kendi içlerinde bütünlük taşıyan metinlerin diyaloglarıyla şekilleniyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler