Erdoğan'ın sözleri meclis gündeminde

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruları eleştiren sözlerini TBMM gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 24.07.2009 - 09:55
Abone Ol google-news

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, Başbakan Erdoğan'ın, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurularıyla ilgili sözlerini anımsattı.

''Başbakan 'Anayasa Mahkemesinin kapısına kulübeyi kurmuşlar' diyerek ne demek istemiştir? Cümle içerisindeki kulübe sözcüğü hangi anlamda kullanılmıştır?'' diye soran Öztürk, ''Hükümetin, Anayasa'ya aykırı kanun tasarı ve tekliflerini sırf Meclis çoğunluğuna dayanarak çıkartması ayıp olmuyor da bu sulu siyaset olmuyor da CHP'nin görevi çerçevesinde dava açması neden ayıp oluyor? Bunun neresi sulu siyasettir? Size göre CHP ne yaparsa kuru siyaset olur?'' dedi. Öztürk, önergesinde şu soruları yöneltti:

''CHP'nin Anayasa Mahkemesine güvenmesinin, Anayasa'nın tanıdığı hakkı kullanmasının neresi çağımızın demokrasi anlayışına terstir? Esas sakatlık, terslik, Meclisteki sayısal çoğunluğa sahip AKP'nin istediğini yapacağını kabul eden ve savunan anlayışında değil midir? Meclisteki çoğunluğa dayanarak çıkardığı yasaları, Anayasa'ya aykırı olduğu nedenle yargıya taşımayı ayıplayan anlayış, ne biçim demokrasi anlayışıdır?

'Oraya çok güveniyorlar herhalde' diyerek imalı bir şekilde konuşmakla ne demek istediniz? Yoksa bu ülkenin Başbakanı olarak siz Anayasa Mahkemesine güvenmiyor musunuz? Anayasa Mahkemesine güvenmemenizin gerekçeleri nelerdir? Anayasal kurumları, eleştiri sınırlarını aşacak şekilde küçük düşürmek yargıyı yıpratmaz mı?
Başbakan'ın bu sözleri, Anayasa'nın hak arama hürriyetini düzenleyen 36. maddesindeki 'Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir' hükmü ile bağdaşır yönü var mıdır? Bu sözlerin, demokratik hukuk devleti ilkesine bağlı yönetimlerde yeri var mıdır?''

 

Bilal Erdoğan'ın terhisi

Öztürk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de basında ''Askerliğini tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın, Burdur Valisi İbrahim Özçimen tarafından uğurlandığı'' haberlerinin yer aldığını belirterek, bunun doğru olup olmadığını sordu.

Öztürk, ''Valilerin görev yetkileri nelerdir? Valilerin görevleri arasında Başbakan ya da yardımcılarının çocuklarını karşılamak, ağırlamak ve uğurlamak var mıdır? Burdur Valisi Sayın İbrahim Özçimen terhis olan tüm askerlere aynı ilgi ve özeni göstermekte midir?'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler