"Fındığına sahip çık"

Fındık üreticileri, hükümetin fındık üretimiyle ilgili son yaptığı düzenlemelere tepki göstermek amacıyla "Fındığına sahip çık" mitingi düzenledi. Düzce Ulusal Güç Plartformu tarafından düzenlenen mitingde, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, ''Bu mitinglerle fındık stratejisini değiştirebiliriz'' dedi.

Yayınlanma: 24.07.2009 - 14:16
Abone Ol google-news

Düzce Ulusal Güç Plartformu tarafından, Düzce Anıtpark'ta ''Fındığına sahip çık'' mitingi düzenlendi.

Mitinge, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın ve İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin ve çok sayıda fındık üreticisi katıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, mitingde yaptığı konuşmada, fındık üreticilerinin hakkını aramak için Düzce'de bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Fındık arazilerinin yaklaşık 350 bin hektarı sökülüyor. Bu da Türkiye'deki arazilerin yarısı anlamına geliyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca ilk defa fındığı alacak bir kurum yok. Düzce'de böyle bir mitingin yapılmasının en önemli sebebi de fındık stratejisinde Düzce'yi derinden etkileyecek maddelerin olmasıdır. 1. ve 2. sınıf arazilerde fındık ekilemeyecek. 3. sınıf arazilerde de yüzde 6'nın altındaki eğimli arazilerde fındık söktürülecek. Bu tamamen ovadan fındığın kalkması anlamına geliyor. Düzce'de ovaya dikilmiş fındık arazileri olduğu için Düzce bu politika değişikliğinden çok fazla etkileniyor.''

Fındıkla ilgili yeni düzenlemelerde üreticinin, Fiskobirlik'in ve ziraat odalarının fikirlerinin alınmadığını savunan Günaydın, ''Üreticiye sormadılar çünkü üretici önce bahçem, fındığım ve çocuklarımın rızkı diyecektir'' diye konuştu.

2006 yılında fındık mitingleri sayesinde fındığa fiyat verildiğini vurgulayan Günaydın, ''Bu mitinglerle fındık stratejisini değiştirebiliriz'' dedi.

İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin de mitingin Düzce'de yapılmasının en önemli nedeninin Düzce'nin çok fazla etkilenmesi olduğunu belirterek, ''Düzce fındık mitinglerinde öncü oldu. Çünkü bu yasaya ilk sesini çıkaran Düzce'dir. Fındığın borsası Hamburg'da değil Düzce'de olmalıdır'' dedi.

Mitingde, üreticiler çeşitli sloganlarla yeni fındık stratejisini protesto ederken, bazı üreticiler de söz alarak tepkilerini dile getirdiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler