"Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, alternatif alanlar varken, kısıtlı miktardaki mutlak tarım arazilerinin imara açılmasının, bu alanların geri dönüşümsüz biçimde kaybedilmesine neden olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 25.07.2009 - 08:57
Abone Ol google-news

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, Balıkesir Burhaniye'de cezaevi kurulması için imara açılmak istenen birinci sınıf tarım arazisine yönelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kararının yargıdan döndüğünü kaydetti.

Balıkesir Burhaniye'de, Burhaniye Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine T tipi Ceza ve İnfaz Kurumu yapılmak üzere 11,8 hektarlık alanın 3 Aralık 2008 tarihinde imara açıldığını ifade eden Günaydın, söz konusu araziye yönelik başlangıçta İl Tarım Müdürlüğünün olumsuz görüş vermesi üzerine, Kaymakamlıktan kamu yararı kararı alındığını ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da olumlu görüşüyle Toprak Koruma Kurulunda imar planının kabul edildiğini hatırlattı.

Balıkesir Toprak Koruma Kurulundaki ZMO temsilcisinin şerh düştüğü karara karşı Oda tarafından iptal ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açıldığına dikkati çeken Günaydın, davaya bakan Balıkesir İdare Mahkemesinin de 1 Temmuz 2009'da verdiği kararda, arazi üzerine yapılacak yatırım için Bakanlıkça alınmış bir Kamu Yararı Kararı bulunmadığına işaret ettiğini belirtti.

Günaydın, şöyle devam etti:

''Kamu yararı kararlarının Kaymakamlıkça, İlçe İdare Kurulunca ve Başsavcılığın talebi doğrultusunda dava tarihinden sonraki bir tarihte İl İdare Kurulunca alındığına dikkat çeken Mahkeme, bu nedenle söz konusu imara açma kararını hukuka aykırı bularak yürütmesini durdurdu. Zaten az miktarda kalan verimli tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmadan korunabilmesi için siyasi iktidarın keyfi 'kamu yararı' kararları almaması ve Toprak Koruma Kurulları üzerindeki siyasi-ekonomik baskılara derhal son verilmesi gerekmektedir. Alternatif alanlar varken, kısıtlı miktardaki mutlak tarım arazilerinin imara açılması, bu alanların geri dönüşümsüz biçimde kaybedilmesine neden olmaktadır. Ziraat Mühendisleri Odası olarak siyasi çevreleri, tarım arazileri konusunda göreve çağırıyoruz.''

''Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası''nın tarım toprağını ''adeta katleden'' uygulamalarına derhal son verilmesi gerektiğini belirten Günaydın, Kurulların bağımsız çalışma ortamının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Günaydın, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da, tarım arazilerine yönelik mücadelesini her platformda kararlılıkla sürdüreceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler