Rusya'dan ihracata yeni engel

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden Rusya'ya gönderilen ürünler içinde Türk mallarına yönelik engellemeler yapılması konusunda, "Rusya'nın yaptığı tam anlamıyla tarife dışı engeldir" dedi. Bu sorunların çözülmesi için girişimleri sürdürdüklerini belirten Tüzmen, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 07:19
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Pekin’de Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Devlet Bakanı Tüzmen, bir gazetecinin, “Rusya’nın, Avrupa’nın lojistik merkezlerinden gelen ürünler içinde Türk mallarına yönelik engellemeler yaptığına ilişkin bilgiler alıyoruz, doğru mudur?” sorusuna yönelik olarak, “Ne yazık ki bu bilgileri biz de aldık” yanıtını verdi.

Tüzmen, sadece Türkiye’den gelen ürünlere değil, Avrupa’nın lojistik merkezlerinden gelen kargoların içindeki Türk ürünlerine de zorluk çıkarıldığını ifade ederek, “Avrupa’dan gelen bu ürünler ayrıntılı denetime tabi tutuluyor, ikinci kez kontrol ediliyor. Bu ürünlerin Rusya pazarına girişi geciktiriliyor. Türkiye’de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem söz konusu marka hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor. Rusya’nın uygulaması tam anlamıyla tarife dışı engeldir” dedi.

Bu sorunların çözülmesi için girişimleri sürdürdüklerini belirten Tüzmen, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını söyledi.

Rusya’nın Türkiye’nin dış ticaretinde ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Tüzmen, sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini, bu yıl 38 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekledikleri dış ticaret hacmini daha da artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, Türkiye'ye girmekte olan Rus mallarına gecikmeye yolacak ek kontrol yapıldığı iddialarını reddederek, "Şu an herşey normal akışında yürüyor" diye konuştu. Çiçek, "Yarın önemli bir gün. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Türkiye'ye gelecek. Bu konu da konuşulma fırsatı bulacak" diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre, Rus gümrük yetkilileri, Avrupa’nın çeşitli lojistik merkezlerinden Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin arasında yer alan Türk üretimi ürünlere zorluk çıkarmaya başladılar. Avrupa'daki lojistik merkezlerden Rusya’ya TIR’larla ihraç edilen ürünlerin kontrolü sırasında Türk ürünlerine rastlanırsa bu TIR’lar özel bölümlerde ayrıntılı denetimlere tabi tutuluyor.

Yetkililer, ünlü markalar koleksiyon parçalarının bir kısmını dünyanın çeşitli yerlerinde ürettiriyor ve bunları Avrupa’daki lojistik merkezlerde toplayıp çeşitli ülkelere ihraç ediyorlar. Çin’de Hindistan’da Türkiye’de üretilen mallar, Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde talebe göre paketlenip kargo veya TIR'lar yoluyla Rusya’ya ulaştırılıyor.

Bu malların içinde Türkiye’de üretilen ürünlere rastlanması halinde Rus gümrük makamları zorluk çıkartıyor. Çok kısa sürede çözülmesi gereken gümrük işlemleri günler sürüyor. Bu nedenle Dünyanın büyük markaları Türkiye’de ürettikleri ürünleri Rusya’ya ihraç etmekte sıkıntı çekince, bu ürünleri Rusya’ya göndermemeye başladılar. Bu da Türkiye’de üretilen ünlü markaların ürünlerinin ihracatında sıkıntıları da beraberinde getiriyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler