Barış Günü'nde savaş çemberi

1 Eylül Dünya Barış Günü bu yıl da savaşların ve silahların gölgesinde kutlanıyor. Kafkaslar'da meydana gelen son çatışmaların yanı sıra Ortadoğu ve Afrika'da savaşın sıcak yüzü kendini göstermeyi sürdürüyor. ABD ile İran'ın savaşa sürüklenme olasılığı dünyayı korkutuyor.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 07:47
Abone Ol google-news

Dünya Barış Günü yine savaşların ve ölümlerin gölgesinde kaldı. Başta Amerika olmak üzere çok sayıda ülke başka bir dünya mümkün” diyen insanlara inat silahlara yatırım yapıyor. Uluslararası Af Örgütünün verilerine göre her yıl ortalama 22 milyar dolar Asya, Ortadoğu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde silahlara harcanıyor.

Devletlerin harcadıkları para, bu ülkelerde tüm çocukların okula gitmesini sağlayabilirken 2015e kadar çocuk ölümlerini üçte iki oranında düşürebiliyor. Dünyada barış için harcanan her 1 dolara karşılık silahlanmaya 2 bin dolar harcanıyor. Silahlanma için harcanan her 10 doların 4ü ise ABDye gidiyor. Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerin hepsi bütçelerinin önemli bir kısmını silahlanmaya ayırırken bu ülkelere en çok silahı da ABD satıyor.

ABDnin Afganistan işgali: Şimdiye kadar yüz binlerce insanın yaşamını yitirdiği tahmin edilen işgalde 1 milyonun üzerinde Afganistan kökenli yerlerinden edilerek göçe zorlandı. İşgal sürmesine karşın ABD-Kanada-İngiltere’den oluşan Koalisyon Güçleri, NATO’nun katkısına rağmen başkent Kâbil dışını halen kontrol altına alamadı.

ABDnin Irakı işgali: Dünyanın 21. yüzyılda gördüğü en kanlı müdahale olan ABD’nin Irak işgalinde sayısı 1 milyonu aşan insanın yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra milyonlarca insanın da ya yurtdışına ya da Irak’ın farklı yerlerine göç ettiği tahmin ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon