Harbiye Kongre Vadisi'nde IMF maratonu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce 14 Şubat 2008'de yer teslimi yapılan ve haziran ayında Dünya Bankası yetkililerine teslim edilmesi gereken kongre Merkezi, inşaatın uzaması nedeniyle ağustos ayı sonunda teslim edilecek.

Yayınlanma: 27.07.2009 - 09:14
Abone Ol google-news

İstanbul'un 6-7 Ekim 2009'da ev sahipliği yapacağı Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın 2009 Guvernörler Toplantısı'nın yapılacağı ''Harbiye Kongre Vadisi''nin yetiştirilmesi için 3 bin işçi 24 saat esasına göre çalışıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Taca İnşaat Ticaret Limited Şirketi ile Sembol İnşaat ortak girişimine ihale edilen ve bu yıl Haziran ayında Dünya Bankası yetkililerine teslim edilmesi gereken ''Harbiye Kongre Merkezi'' inşaatın uzaması nedeniyle Ağustos ayı sonunda teslim edilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 kez ziyaret ettiği inşaat alanını gezerek firma yetkililerinden bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, inşaatın haziran ayında bitirilmesinin planlandığını, ancak başlangıçtaki gecikme nedeniyle teslim tarihini kaydırdıklarını belirtti.

Şu anda çalışmaların çok yoğun şekilde sürdüğünü, bir taraftan inşaat devam ederken, bir taraftan da kaplamalar, elektrik ve elektronik donanımların yapıldığını anlatan Topbaş, şunları söyledi: ''Bir ay sonra bu iş bitiyor. Bize verilen bilgi bu. Çok ciddi inşaat var. 8 bin 610 metre kare Muhsin Ertuğrul, 110 bin 950 metre kare de kongre merkezi inşaatı olmak üzere toplam kapalı inşaat alanı 119 bin 560 metre kare. 2008 Nisan ayında başlayıp, hafriyat dahil bugünkü noktaya gelişi ve 15 ay içinde bu kadar büyük muazzam bir inşaatın yer altında bu kadar donanımlı, mükemmel yapılması gerçekten başarı. Burada gerçekten bir mucize ortaya konulmakta. Haftanın 7 günü 24 saat 2 bin 117 kişi burada fiili olarak çalışıyor. Ayrıca 800'den fazla insan da atölyelerde buraya üretim yapıyor. Yani 3 bin kişilik bir kadro burayı yetiştirmek için 24 saat esasıyla gecesini gündüzüne katıyor. Yetişecek, bir problem olmayacak.''

Topbaş, IMF yetkililerinin de gelip inşaat alanında inceleme yaptıklarını ve problemsiz biteceği kanaatine vardıklarını belirterek, ''Ağustos sonu gibi biter. Bir aksilik olmaz'' dedi.

12 katlı bina

Kongre merkezinin, Hilton Oteli ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı arasındaki bir zeminde kotlar korunarak ve üzerine üst yapı yapılmadan yerin altına inşa edildiğini belirten Topbaş, üstte sadece asansör kuleleri, merdivenler ve ışık kulesi bulunduğunu ifade etti.

Topbaş, 7'si yer altında 5 katı da yer üstünde olmak üzere 12 katlı inşa edilen kongre merkezinde 3 bin 500 kişilik büyük kongre salonu, 4 bin metre karelik 5 tane çok amaçlı salon, 1000 adet ofis, 11 adet muhtelif ebatlarda toplantı salonu, 3 bin metre karelik fuaye alanı, 31 bin 800 metrekarelik çok amaçlı alan ve 800 araçlık otoparkın yer aldığını ve diğer donanımlarıyla birlikte İstanbul'un mükemmel bir kongre merkezi kazandığını söyledi.
Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda ise 600 kişilik tiyatro salonu ve Şehir Tiyatroları Müdürlüğü ofislerinin yer alacağını belirten Topbaş, ''Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu da kongre merkezinden biraz daha geç bir tarihte 29 Ekim'de açılacak'' dedi.

Tiyatro binasının yıkılmaması için çok ciddi baskılar yapıldığını, ancak fuayesiyle içindeki alanlarıyla elektromekaniği ve ses düzenleriyle mükemmel bir salon haline getirildiğini ifade eden Topbaş, yer altında da tiyatronun alt birimlerini, depolarını, arşivini, hatta kütüphanesini barındırabilecek bir yapı ortaya çıktığını ve bunun İstanbul için önemli bir kazanım olduğunu bildirdi.

Topbaş, ''İnanıyorum ki herkes bundan gurur duyacak. Hatta tenkit edenlerin bile 'doğru bir iş yapılmıştır, destekliyoruz' diyeceklerine inanıyorum. Bu doğru bir adımdı. Daha önce barakalardan gelişerek ortaya çıkan bir sahneydi. Yeterli değildi. Bazı problemleri ve riskleri vardı. Şu anda İstanbul'un en önemli tiyatro sahnesini yenilemiş ve yeniden kazanmış oluyoruz'' diye konuştu. Böylece İstanbul'un Haliç Kongre Merkezi'nden sonra ciddi bir kongre merkezi daha kazandığını anlatan Topbaş, ''Bu bizim dönemimizde kattığımız önemli güzelliklerdir'' dedi.
 

Trafik yerin altına alındı

Lütfi Kırdar ile Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nun arasında kalan ve yoğun trafiği bulunan Taşkışla Caddesi'ni de tamamen yerine altına alarak bu alanın yayalaştırıldığını anlatan Topbaş, böylece Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu ile yeni yapılan İstanbul Kongre Merkezi'nden Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'na yayaların rahatlıkla geçme imkanı olacağını belirtti.

Topbaş, bu yol üzerinde birtakım aktivitelerin yapılabileceğini, sergi alanı olarak kullanabilme imkanı olacağını ifade etti. Üst meydan kotunda yer alan Gümüş Caddesi'nin de Lütfi Kırdar ile Hilton Oteli arasında sadece servis yolu işlevi göreceğini belirten Topbaş, bunun dışında alanın tamamen yayaların kullanımına ayrılacağını kaydetti.
 

Açıkhava tiyatrosunun üstünü kapatma projesi

Kadir Topbaş, Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nu ek bir konferans salonu olarak kullanabilme imkanlarının bulunduğunu belirterek, ''Cemil Topuzlu'nun üzerini kapatmak için bir proje çalışmamız var. Açılıp kapanabilen, yağmur ve dış etkenlerden bir miktar koruyabilecek boyutta bir çalışma düzeneği geldiğinde, burası gerçek anlamda kongre vadisi olacak. Koruma kurulları 'evet' dediği zaman bunu da hayata geçirmek istiyoruz'' dedi.

Bu alanın bir özelliğinin oteller bölgesinde yer alması ve erişim açısından yürüme mesafesinde bulunması olduğunu belirten Topbaş, ''Erişim açısından yürüme mesafesinde olması çok önemli. Yürüme mesafesinde metrosu var. Diğer akslardan trafikle ulaşma imkanı var. Dolmabahçe tarafından deniz ulaşımı var. İstanbul gerçek anlamda bir kongre vadisini kazanmış oluyor. Bu da bizim rahatlıkla, göğsümüzü gere gere birçok uluslararası boyuttaki önemli kongrelere talip olmamızı sağlayacak'' diye konuştu.

Topbaş, İstanbul'un dünyanın önemli kararlarının alındığı merkez haline geleceğini de dile getirerek, ''Zaten bir kentin kongreler kenti olabilmesi için yılda en az 40'ın üzerinde uluslararası ölçekte büyük kongre alması gerektiği hesaplanıyor. Ama biz bunun da üzerine çıkmayı ve Avrupa'da ilk 5'e oturmayı, belki de daha ileri geçmeyi hedefliyoruz'' dedi.
 

Projedeki değişiklikler

Daha önce 6'sı yer altında 5'i de yer üstünde olmak üzere toplam 11 katlı olarak inşa edileceği açıklanan Muhsin Ertuğrul Tiyatro Salonu ve Kongre Merkezi inşaatında, yer altına bir kat daha ilave edilerek kat sayısı 12'ye, 83 bin 695 metre kare olan toplam inşaat alanı da 35 bin 865 metre kare artırılarak 119 bin 560 metre kareye çıkarıldı. Böylece daha önce 4 tane öngörülen çok amaçlı salon sayısı 5'e çıkarıldı.

Proje açıklandığında Açık Hava Tiyatrosu önünde oluşturulacak meydan ile üst kotta Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni de içine alan meydandaki yeşil alanın korunacağı belirtilmesine karşın, mevcut uygulanan projede ağaçların tümünün alandan taşındığı ve doğal yeşil dokunun kalmadığı görüldü. Yine ilk projede kapatılmayacağı açıklanan Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nun üzerinin kapatılması için proje çalışmasının başladığı belirtildi.

Taca ve Sembol inşaat ortak girişimine 207 milyon 842 bin 419 liraya ihale edilen ve yer teslimi 14 Şubat 2008'de yapılan İstanbul Kongre Vadisi inşaat işinin toplam tutarı 23 milyon 17 bin 699 liralık keşif artışıyla 230 milyon 860 bin 118 liraya çıktı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler