Artık her şey 'cep'te

Türkiye'nin görüntülü mobil yaşamla buluşmasına iki gün kaldı. Turkcell, Avea ve Vodafone aboneleri artık cep telefonuyla 81 ilden görüntülü konuşabilecek.

Yayınlanma: 28.07.2009 - 07:31
Abone Ol google-news

Türkiye’nin görüntülü mobil yaşamla buluşmasına sayılı günler kaldı. Uzun süredir kamuoyunun ve telekomünikasyon sektörü gündeminin ilk sıralarında yer alan ve 30 Temmuz’da başlayacak 3G teknolojisi, GSM hatları üzerinden pek farklı uygulamaların kullanılmasına olanak verirken cepten görüntülü konuşma devri de başlıyor.

Turkcell, Avea ve Vodafone aboneleri iki gün sonra 3G uyumlu telefonları ile birlikte ofisten yaptıkları işleri evden, seyahat ederken, tatildeyken de yapabilir hale gelecekler. 3G’nin sunduğu bazı avantajlar ise şöyle:

• 3G teknolojisiyle, şirketlerin iş yapış biçimlerinde değişiklikler yaşanacak. Daha geniş bant genişliği gerektiren uygulamaların mobil cihazlarla kullanılabilmesiyle, kurumların saha ekiplerinin daha etkin iletişim sürecine sahip olması ve firmaların iş süreçlerinin hızlanması, etkinliklerinin artması bekleniyor.

• Aboneler gitmek istedikleri adrese ulaşmak için cep telefonlarını yol gösterici olarak kullanabilecek ve trafik durumunu yüksek hızda görüntüleyebilecek.

• Yaygınlaşacak ve gelişecek olan mobil ticaret uygulamalarına cep telefonuyla anında erişilebilecek.

• 3G, özellikle kurumsal çözümlerde zaman ve maliyet açısından önemli fayda sağlayacak. 3G ile kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızlı internet iletişimi olanaklı hale gelecek.

• Şebeke üzerinden çok oyunculu oyunlar oynanabilecek.

• Uzaktan kamera uygulaması ile evlerini her an cepten izleyebilecek ve kamerayı dilediğince hareket ettirebilecek.

• Sunulan eğitim videoları mobil cihazlarla izlenebilecek, yüksek bant genişliği gerektiren uygulamalar mobil olarak kullanılabilir hale gelecek. Ambulanstan hastanın ön analizleri, görüntüleri, tomografileri, hasta hastaneye ulaşmadan gönderilebilecek ve hastane gerekli ön hazırlığı yapmış olabilecek.



Avea dakikası 10 kuruşa görüntülü konuşturacak

Avea, 3G teknolojisi ile görüntülü konuşma hizmetinin dakikasını 10 Kuruş/1 kontör olarak sunacak. Avea’nın aboneleri, 5 TL’den başlayan paketler ile sınırsız TV izleme imkânı da bulacak.

Avea’nın 3G alanında hayata geçireceği hizmetlerin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, 2009’un ilk yarısında 1.1 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek “Bu yıl 3G yatırımını hariç tutarsak 2 milyar TL toplam yatırım hedefimiz var” dedi. Doany, 3G’nin istenilen kapsama alanını sahip olmasının zaman alacağını belirterek, her alana baz istasyonu kurup kapsama alanınını genişleterek istenilen kalitenin sağlanamayacağını, kapalı alanlardaki kalitenin, operatörler için her zaman sorun yarattığını bildirdi.

Avea üst yöneticisi (CEO) ve Genel Müdürü Erkan Akdemir de, 30 Temmuz’dan itibaren 3G’nin açılışını yapacaklarını belirterek 3G ile abonelerin görüntülü konuşma, yüksek hızla internete bağlanma dışında, uzaktan sağlık hizmeti ve uzaktan eğitim hizmetinin görüntülü olarak alınabileceğini söyledi. Akdemir, 3G konusunda Avea’yı rakiplerinden ayıran en önemli özelliğin katma değerli hizmetler olacağını ifade etti. Avea’nın kurulduğu 2004’ten bu yana 12.4 milyon müşteriye ulaştığını, numara taşınabilirliği ile 607 bin abone kazandıklarını belirten Akdemir, 2009’da 3G’ye yaklaşık 1 milyar liralık yatırım yapacaklarını aktardı. Avea’nın 3 yeni 3G uyumlu cep telefonu modelini yakında piyasaya sunarak abonelerine cep telefonu da pazarlamaya başlayacağını anlatan Akdemir, 3G hizmetlerinde ses servislerinin hâkim konumunu sürdürmesini beklediğini sözlerine ekledi.


Vodafone, 3G ile kendini Türkiye’ye tanıtacak

Vodafone, 3G teknolojisini 30 Temmuz’dan itibaren ‘Vodafone 3G Plus’ markasıyla 81 ille buluşturacak.

Vodafone’un 3G hizmetleri ile ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Vodafone 3G Plus’un hizmetlerinin hem teknolojik altyapı hem de abonelere sunulan hizmetler ve cihazlar bakımından farklı olduğunu söyledi. Timuray, 2G’de olduğu gibi 3G’de de abonelerin paket tarifeler alabileceklerini hatırlatarak ‘makul’ olacak detaylı fiyatları 30 Temmuz sonrasında duyuracaklarını belirtti. 2G ve 3G’nin birlikte entegre olduğu bir iletişim modeli oluştaracaklarını ifade eden Timuray, “1.3 milyar TL’lik toplam yatırım içinde 2G yatırımları da önemli bir yer tutuyor. 2G için son olarak 200 milyon TL’lik bir yatırım bütçesi ayırdık. 3G bizim Türkiye’de kendimizi tanıtmamız için büyük bir fırsat olacak” dedi.

Timuray, Türkiye’nin bilgi iletişiminde oldukça geri kaldığını dile getirerek 3G’nin, bilgi toplumuna geçişte rol oynayacak bir unsur olduğunun altını çizdi. Timuray, 2010’da

Vodafone Türkiye’nin önemli bir sıçrama yapacağına inandıklarını, buna hazırlandıklarını kaydetti.

Toplantıda, Vodafone’un birinci çeyrek sonuçlarını da değerlendiren Timuray, “Abone başına gelirimizde son çeyreğe göre yüzde 23, ciromuzdaysa yüzde 15.5’lik artış sağladık. Toplam mağaza sayısının 826’ya, bölgesel bayi sayısını 34’e, alt bayi sayısını ise 14 bin 600’e çıkardık. Numara taşınabilirliğinden dolayı 404 bin net abone kaybımız oldu. Ancak bu eğilim Nisan 2009’dan itibaren tamamen tersine döndü” dedi.



Film izlenecek, müzik indirilecek

4 Abonelere 30 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında her yöne 15 dakika ücretsiz görüntülü konuşma imkânı sağlanacak.

Film izlenebilecek

4 Seçİzle hizmeti ile aboneler diledikleri dizi, film, belgesel ya da müzik kliplerini 18 SMS/3.5 liradan başlayan fiyatlarla cep telefonlarına indirebilecek ya da indirmeden anında izleyebileck.

4 Müzikİndir hizmeti kapsamında 3G aboneleri 100 binden fazla yerli ve yabancı şarkıyı 2009 sonuna dek ücretsiz olarak ister cep telefonlarına ister bilgisayarına indirebilecek.

Anında görüntü

4 Tek bir numarayla birçok servise anında erişim sağlayan Video portal hizmeti çerçevesinde ise aboneler, 9080’i görüntülü arayarak menülerden diledikleri servise dakikası 10 Kuruş/1 kontöre ulaşabilecek.

4 3 aylık kampanya süresi boyunca aboneler cepte internet için 100 MB’lik paketten 8 TL/49 kontörle, 2GB’lik paketten ise 35 TL/199 kontörle faydalanabilecek.

4 İlk 3 ay içerisinde 12 ay boyunca Avea internet paketine üye olan abonelere USB modem ve ayda 600 dakika TTNET WiFi hediye edilecek.

4 Sevdikleri ünlülerle canlı ve görüntülü olarak sohbet edebilecek.

4 Aboneler üyesi oldukları sosyal ağlara (facebook, biAlem, Vs.) çektikleri videoları ve fotoğrafları anında yükleyebilecek.



Sesli ile görüntülü aynı fiyat

4 Görüntülü konuşma, sesli konuşmayla aynı fiyatlanacak.

Herkes açısından erişilebilir bir fiyat politikası uygulanacak, ayrıca günlük, aylık gibi seçeneklerle, sabit ve yoğun kullanım alternatifleri de bulunacak.

SIM’ler yenilendi


4 SIM kartlarında yenilik yapıldı. Yeni SIM kartlarında güvenli 3G kullanımı ve telefon defteri yedekleme özellikleri bulunuyor. Özellikle laptop’larda ilave SIM kart kullanımı, ikinci SIM kart kullanım alışkanlığı başlayacak.

4 Mevcut ADSL hızının üzerinde bir hız sunulacak. Tüm abonelerin eşit hızda internete girebilmeleri için yoğun trafik saatlerinde aşırı kullanım söz konusu olduğunda o aboneyi yavaşlatıcı etki yapacak programlar da olacak.

Cihazlar değişecek

4 3G’ye özgü yeni cihazlar sunulacak. Vodafone 3G Plus ile abonelerin ihtiyaçlarına göre; multimedya içerik, multimedya iletişim, kullanım kolaylığı ve lokasyon bazlı olarak kategorilenmiş hizmetler sunulacak. İnternet kullanım kolaylığı sağlayan Webşın,
e-posta çözümü sunan e-posta sihirbazı, her yerden tüm sosyal ağınızla iletişiminizi sağlayan Vodafone People, lokasyon bazlı iletişimi kolaylaştıracak Vodafone Taksi, görüntülü konuşma, her yerden internet erişimi sağlayacak mobil modem ve mobil TV hizmetleri olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler