Fındıkçı Brüksel'e başvuracak

Fındıkta açıklanan 4 YTL'lik fiyata tepki gösteren üreticiler mahsulü denize dökmekten Avrupa Parlamentonsu'na başvurmaya kadar tüm eylem planlarını masaya yatırıyor. Salı günü Giresun'da toplanacak olan odalar, Türkiye'den umudu kesti. Çözümü dışarıda arayan fındıkçılar, Avrupa'daki üreticilerle biraraya gelerek sorunu Brüksel'e taşımayı planlıyorlar.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 08:47
Abone Ol google-news

Fındık fiyatlarının düşüklüğüne tepki gösteren fındıkçılar, açıklanan 4 YTL’lik fiyatın maliyetleri dahi kurtaramadığını belirterek sorunu Brüksele kadar götürüp uluslararası platform nezdinde çözmeyi planlıyorlar. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, önümüzdeki salı günü tüm ziraat odalarıyla Giresunda bir toplantı yapacaklarını anlatarak üretici olarak mevcut fiyat politikasına karşı ne gibi önlemler alacaklarını konuşacaklarını anlattı.

Böyle maliyet \thesaplanmaz

Akbaşlı, yapılmasını planladıkları eylemlerin en başında toplanan fındıkların denize dökülmesi olacağını, ardından ise Başbakanlığın önünde bir eylem gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.

Özer Akbaşlı, Ürünlerinin yüzde 70ine yakınını Avrupaya ihraç eden Türkiyenin bu fiyatı vermesiyle AB ülkelerinde de fındık fiyatları otomatikman 1.5 Avrodan aşağı düşmesi anlamına geliyor. Bu da onlar için yıllık yaklaşık 2 milyar Avroluk bir kayıp demektir dedi.

Akbaşlı Avrupadaki üreticilerle bir araya gelip sorunu Brüksele kadar taşımayı planladıklarını ifade ederek şöyle konuştu: Bakan Eker nasıl bir maliyet hesaplaması yaptı da 2 YTLye fiyatların kurtarılabileceğini çıkardı. Bunu anlamak gerçekten zor. O hesabı ayrıntılı olarak bize de aktarsınlar. Ziraat odalarının açık maliyet hesaplarında en düşük giderimiz 3.54 YTLye denk geliyor. Biz fiyatlarda bir iyileştirme yapılamazsa dünya çiftçilerini de örgütleyerek sorunu uluslararası platforma götüreceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler