Ölüm orucu iddiası

Kırklareli'ndeki Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barınma Merkezi'ndeki 5 İranlının, geçici ikamet adresi verilmemesini ve serbest bırakılmamalarını gerekçe göstererek, ölüm orucuna başladıkları iddia edildi. Kırıkkale Valiliği ise olayı yazılı açıklam aile yalanladı.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 10:22
Abone Ol google-news

Yabancı Kabul ve Barınma Merkezi'ndeki İranlı Zahra Nasiri Seyithalan, Raha Hosenzadgan, Mohammad Ali Javelpoor, Latife Derya Neverdi ve Saeed Kazamini avukatları aracılığıyla yaptıkları yazılı açıklamada, merkezde bir süre önce çıkan olaylarda 1 kişinin öldüğü, 4 kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde (BMMYK) kayıtlı mülteci ve 'görüşmesi bekler durumda' olan mülteciler arasında olduklarını ifade eden İranlılar, Avrupa'nın pek çok kuruluşunun kendilerini desteklediklerini öne sürdüler.
İranlılar, merkezde suçsuz yere alıkonulduklarını iddia ederek, ölüm orucuna başladıklarını ifade ettiler.
İranlılardan 2'sinin avukatı olan Levent Kanat, müvekkilleri hakkında Türkiye tarafından verilen sınır dışı kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulduğunu ve Kırklareli'ndeki Yabancı Kabul ve Barınma Merkezine yerleştirildiğini söyledi.
Merkezdeki iki müvekkilinin uzun yıllar Türkiye'de ikamet ederken, sınır dışı kararlarının durdurulmasına rağmen misafirhaneye gönderildiklerini öne süren Kanat, şöyle konuştu:
''Müvekkillerimden Javelpoor Afyonkarahisar'da, Hosenzadgan'da Burdur'da yaşıyordu. Her ikisi de gidecekleri ülkelerle görüşmeleri esnasında, sınır dışı kararı alındı. Bunun üzerine başvurduğumuz AHİM'den bu kararlar durdurularak, Kırklareli'ndeki merkeze gönderildiler.''
Kanat, ölüm orucunu desteklemediğini ve bundan vazgeçmeleri için müvekkillerine telkin de bulunduğunu kaydederken, diğer İranlıların avukatları da müvekkillerini eylemlerinden vaz geçirmeye çalıştıklarını söylediler.

Valilikten açıklama
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, konuyla ilgili açıklamasında 'ölüm orucu' eyleminde bulunduklarını iddia eden 5 İranlının zaman zaman yemeklerini yediklerini belirterek, olayla ilgili valilik olarak bir psikiyatr ile doktorun görevlendirildiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler