YAŞ Cumartesi toplanıyor

Yüksek Askeri Şura, 30 Ağustos 2009 tarihinden itibaren yeni komuta kademesini belirlemek üzere, 1-4 Ağustos 2009 tarihleri arasında olağan olarak toplanıyor. 124 General ve Amiral'in terfi ve emekliliklerinin görüşüleceği YAŞ toplantılarında Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ile İstanbul 1. Ordu komutanları belirlenecek.

Yayınlanma: 30.07.2009 - 08:03
Abone Ol google-news

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), tayin ve terfilerin görüşüleceği yıllık olağan toplantısı için 1 - 4 Ağustos tarihleri arasında Ankara'daki Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplanıyor. Hükümet adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılacağı toplantıda, Genelkurmay Başkanlığı YAŞ üyelerine iç ve dış tehdit ile genel stratejik değerlendirme sunumu yapacak. Toplantıda tayin ve terfilerin yanı sıra bölücü ve irticai faaliyetlere katıldığı belirlenen personelin TSK ile ilişiklerinin kesilmesine yönelik kararlar da alınacak.

YAŞ'ın bu toplantısında Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygın 4 yıllık sürelerini doldurdukları için emekliye sevk edilecekler. Her üç komutanın yapacakları veda konuşmalarında, özellikle son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik planlı bir kampanya yürütüldüğüne vurgu yapmaları ve bu nedenle de hükümete "TSK'nın yıpratılmasına izin vermeyin" mesajını verecekleri öğrenildi.

YAŞ'ın önemi

Bu yılki YAŞ toplantısının bir başka önemini ise terfi edecek tüm korgeneral ve koramirallerin 2011 veya 2013 yıllarında kuvvet komutalıklarına atanmalarının nerdeyse "garanti olması" oluşturuyor. Eskiden iki yıl sonrasının Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının belirleneceği toplantılar 2005, 2007 gibi tek sayılı yıllarda; dört yıl sonrasının Kara Kuvvetleri Komutanı'nın belirleneceği şuralar ise 2004, 2006 gibi çift sayılı yıllarda toplanıyordu.

Bu yıl YAŞ'ın, geleceğin üç kuvvet komutanını seçecek olmasını ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in doğum tarihi oluşturuyor. Orgeneral Koşaner gelecek yıl Genelkurmay Başkanlığı'na atanacak. 5 Aralık 1945'te doğan Orgeneral Koşaner 2013'te yaş haddinden emekliye ayrılacak. Dolayısıyla o yıl Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na da atama yapılacak.

Bu Ağustos'ta 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekliye ayrılacak. Orgeneral Saygun'dan boşalacak Orgeneral kadrosuna kim seçilirse, 2013'te Kara Kuvvetleri Komutanı olması "garanti" gözüküyor. Çünkü Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na orgeneral rütbesinde 4. yılını tamamlayanlar arasından seçim yapılıyor. 2013'te ise tek aday olacak. Kara Kuvvetleri'nde Orgeneral Saygun'dan boşalacak orgeneral kadrosu için yarışan korgeneraller ise şöyle:

Hasan Memişoğlu (GATA Komutanı), Hüseyin Nusret Taşdeler (Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı), Selahattin Uğurlu (Harp Akademileri Komutan Yardımcısı), Bekir Kalyoncu (7. Kolordu Komutanı), Hilmi Akın Zorlu (Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı), Servet Yörük (Özel Kuvvetler Komutanı), Yalçın Ataman (3. Kolordu Komutanı), Eyüp Kaptan (8. Kolordu Komutanı)

Deniz ve hava kuvvetleri

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da 30 Ağustos'ta emekli olacaklar. Her iki kuvvet komutanlığında boşayacak kadro için üçer aday var. Terfi edenler 2011'de kuvvet komutanlıklarına atanacak.

Deniz Kuvvetleri'nde boşalan oramiral kadrosu için Koramiral Şevki Erdal Bucak, Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve Koramiral Emin Murat Bilgel terfi bekliyor.
Hava Kuvvetleri'nde açılacak orgeneral kadrosu için ise Korgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Şevket Dingiloğlu ve Korgeneral Rasim Arslan yarışıyor.

YAŞ listesi

YAŞ'ta durumları ele alınacak olan 124 General ve Amiral'in isimleri ve rütbeleri şöyle sıralanıyor:

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI:
Orgeneraller: 1.Ordu Komutanı Ergin Saygun'dan boşalacak kadro
Korgeneraller: Hasan Memişoğlu (GATA Komutanı - temditli), Hüseyin Nusret Taşdeler (Genelkurmay, Plan Prensipler Başkanı- temditli), Selahattin Uğurlu (Harp Akademileri Komutan Yardımcısı - temditli), Bekir Kalyoncu (7. Kolordu Komutanı), Hilmi Akın Zorlu (Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı), Servet Yörük (Özel Kuvvetler Komutanı), Yalçın Ataman (3. Kolordu Komutanı), Eyüp Kaptan (8. Kolordu Komutanı)
Tümgeneraller: Adem Huduti (temditli), Mehmet Taş (temditli), Uğur Uzal (temditli), Tuncay Çakan (temditli), Necmettin Baykul (temditli), Salih Zeki Çolak, Ümit Dündar, Hüsmen Akdeniz, İsmail Serdar Savaş, Ahmet Yavuz, Hakkı Yılmaz Çiyan, Salim Erkal Bektaş, Yaşar Güler, Nazım Altıntaş, Ali Erdinç, Orhan Akbaş, Kenan Koçak.
Tuğgeneraller: Sezai Bostancı (temditli), Hüseyin Şentürk (temditli), Aydın Semerci (temditli), Fikret Salih Tolungüç (temditli), Muharrem Yavaş (temditli), Bahadır Uçkan (temditli), Uğur Tarık Özkut (temditli), Birol Erdem (temditli), Mehmet Tevfik Bedük (temditli), Ahmet Kemal Emren (temditli), Ünal Akbulut (temditli), İzzet Ocak (Temditli), Atakan Altıparmak (Temditli), Hıfzı Çubuklu (temditli), Şahin Tarlan (temditli), Orhan Köprü (temditli), Fahri Kır, İlhan Talu, Mustafa Serdar Ekizoğlu, İsmail Metin Temel, Ahmet Baki Erdoğan, Fahri Erenel, Taner Düvenci, Abdullah Barutçu, Turgay Bakkal, Ergüder Toptaş, Mustafa Bakıcı, Ercan Okan, Ömer Esenyel, Nurettin Işık, Haluk Cumali Çetinkaya, İsmail Çevikbaş, Sadık Çelikörs, Mehmet Faruk Şengün, İshak Ceylan, Namık Kemal Çalışkan, Tuncer Aka, Enver Topuz, Hüseyin Birhan, Kadir Akçizmeci.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI:
Oramiraller: Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç'dan boşalacak kadro
Koramiraller: Şevki Erdal Bucak (Güney Deniz Saha Komutanı-temditli) Ahmet Feyyaz Öğütçü (Kuzey Deniz Saha Komutanı) Emin Murat Bilgel (Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı)
Tümamiraller: Recep Bülent Bostanoğlu (temditli) Mustafa Baha Eren, Abdullah Can Erenoğlu, Hüseyin Yalçın Kavukçuoğlu
Tuğamiraller: Deniz Dağlılar (temditli) Doğan Bozkurt (temditli) Hasan Uşaklıoğlu (temditli) Ahmet Serdar Akınsel (temditli) Ali Semih Çetin, Abdullah Gavremoğlu, Soner Polat, Erhan Akporay, Mustafa Karasabun, İsmail Dikmen, Naci Tayfun Tansan.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI:
Orgeneraller: Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun emekli olmasından boşalan kadro
Korgeneraller: Bilgin Balanlı (1. Hava Kuvvet Komutanı-temditli) Süleyman Şevket Dingiloğlu (Hava Lojistik Komutanı) Rasim Aslan (2. Hava Kuvvet Komutanı)
Tümgeneraller: Osman Yıldırım (temditli) Akın Öztürk (temditli) Şirin Ünal (temditli) Fuat Özakdağ, Rıdvan Ulugüler, Özden Bayram Erguz,
Tuğgeneraller: Ahmet Bertan Nogaylaroğlu (temditli) Muzaffer Ok (temditli) Mehmet Yılmaz Erdoğan (temditli) Osman Kapani Aktaş (temditli) İsmail Taş, Tayfur Fikret Erbilgin, Mehmet Burhan Özbayram, Yalçın Ergül, Kazım Öndil, Haluk Terzi, Muaammer Akpınar, Aziz Atlanel.

JANDARMA GENEL KOMTANLIĞI:
Tümgeneraller: Mehmet Tayfun Yıldız (temditli) Halil Helvacıopğlu, Hüseyin Güçlü,
Tuğgeneraller: Mustafa İhsan Batı (temditli) Osman Baykurt (temditli) Faik Canbolat (temditli) Selahattin Yıldırım (temditli) Harun Ocaklı, Ata Kalkan, Ali Aydın, Erhan Güder.
Ayrıca Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de Tuğgenerallik için dosyasının görüşüleceği bildirilen YAŞ'ta Askeri Yargıtay'dan Tuğgeneral Ahmet Alkış, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden Tuğgeneral Turgut Arıbal, Gülhane Askeri Tıp Akademesi'nden Tuğgeneraller Harun Tatar (temditli), Ersoy Işık (temditli), Sadettin Çetiner, Yusuf Ziya Yergök ile Tuğamiral Cemli Turgut Tufan'ın (temditli) da durumu değerlendirmeye alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler