Sakız stresi azaltıyor

Sakız çiğnemenin stres ve endişeyi azaltıyor olabileceği bildirildi. Avustralya'nın Swinburne Üniversitesi'nden Andrew Scholey ve ekibi, stresli ortamda, sakız çiğnemenin kişilerin davranışlarına olan etkisini araştırdı. Araştırmacılar, sakız çiğneyenlerin faaliyetlerdeki genel başarısının diğerlerine göre belirgin oranda fazla olduğunu tespit etti.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 11:30
Abone Ol google-news

Avustralya'nın Swinburne Üniversitesi'nde yapılan araştırma sakızın yararlarını ortaya çıkardı. Andrew Scholey ve ekibi, sakız çiğnemenin, stresli ortamda bulunan kişiler üzerindeki etkisini araştırdı. Stresi artırıcı ve verimi engelleyici birçok faaliyeti yapmaları istenen yaş ortalaması 22 olan 44 kişi 2 gruba ayrıldı. Sakız çiğnemesi istenen gruptakilerin stres oranının, sakız çiğnemeyenlere göre yüzde 10-17 az olduğu, stres hormonu kortizolün az salgılandığı görüldü.

Araştırma sonuçları uluslararası bir kongrede sunulsa da araştırmanın bir bölümüne, dünyanın ilk sakız üreticisi Wrigley grubuna bağlı Wrigley Bilim Enstitüsü'nün mali destek vermesi dikkat çekici.
Ayrıca yere atılan sakızların ayakkabının tabanına yapışmasının yarattığı stresin ne oranda olduğu bilinmiyor.
Wrigley Bilim Enstitüsü'nün geçen yıl Japonya'da dokuz kişi üzerinde yaptığı bir araştırmada, sakız çiğnemenin beyindeki kan akımını yüzde 40 artırabileceğini ve hafızayı olumlu etkileyebileceğini göstermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler