Rus ürünlerine tedbir paketi

DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Rusya'nın Türk ihraç mallarına uyguladığı sınırlamalara karşı Türkiye'nin de tedbir paketini uygulamaya koymasına ilişkin olarak, ''Mütekabiliyet esasına göre Türkiye'nin karşı tedbir uygulamasından çok ciddi bir sonuç alamayacağımızı zannediyorum'' dedi.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 11:37
Abone Ol google-news

DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Rusya ve Türkiye ticari ilişkilerinde yaşanan son durumu değerlendirirken, Rusya'nın gümrüklerde Türk TIR'larını yüzde 100 sayıma tabi tutmasının, Türk ihraç mallarının alıcılara ulaşmasını geciktirdiğini ve bu nedenle ihracatçıların hem piyasayı kaybettiğini hem de büyük maliyetler doğduğunu ve Türk ihracatçılarının zarar ettiğini söyledi.

Gür, ''Ancak, bütün bunlara rağmen, 'biz de size mütekabiliyet esasına göre karşı tedbir uygularız' demiş olmamızdan çok ciddi olarak bir sonuç alamayacağımızı zannediyorum'' dedi.

Rusya'nın Türk mallarına karşı bu yaptırımı neden uyguladığının cevabının bulunması gerektiğine işaret eden Gür, şöyle devam etti:
''Biz soruyoruz, niçin diyoruz? Rus tarafı, hükümetin kayıtdışı ekonomiyi önleme kararını verdiğini hatırlatıyor. Türkiye'den gelen malların, çifte fatura ile değiştirilmek suretiyle, gümrüklerde daha düşük beyan edildiğini ve bu nedenle de hem vergisel açıdan kayba uğradıklarını hem de iç piyasalarında kayıt dışının tetiklendiğini söylüyorlar. Ruslar, 'bu nedenle bunu düzeltin, mal neyse, fiyatı neyse, öyle gönderin diyoruz siz yine buna uymuyorsunuz' diyorlar. Peki gerçek midir? Söylenen gerçek midir buna bakmak lazım. Gerçek değilse de, 'bu böyle değil, gel bak şu şöyle' demek lazım. Fakat Ruslar çok kararlı ve ısrar ediyorlar 'bu böyle' diye. Geçmiş dönemde böyle olduğunu biliyoruz, ancak son zamanlarda bunun düzeldiğini zannediyoruz.
Bu da zaten, şu anda sadece tekstil konfeksiyon ihraç ürünleri ile inşaat malzemeleri götüren TIR'lara daha ziyade uygulanıyor. Bunun dışındakilerde bunlar yok, çok hızlı geçiyor. Yüzde yüz bütün mallar durduruluyor diyemeyiz.''

''Sorunun çözülebileceğinden ümitliyim"

Gür, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmek üzere Türkiye'ye geleceğini hatırlatarak, ''Döndüğü zaman mutlaka Başbakan Vladimir Putin'e taşıyacak konuyu, o da üst seviyede bu konuda 'ne oluyor' diye baktıktan sonra, kesin bir karar ve talimat verecektir. Ben ordan ümitliyim'' dedi.
''Rusya'nın uygulamalarının, nedeni gizli bir iç genelge ve uygulamalarda tarife dışı engel ve DTÖ kurallarına aykırı tespitlerini nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki soru üzerine de Gür, şu yanıtı verdi:
''Rusya DTÖ'ye üye bir ülke değil, üye olmak için aday. Türkiye, Rusya'nın adaylığını onayladı ama daha henüz adaylık süreci tamamlanmadı. Dolayısıyla DTÖ üyeliğine aday olan bir ülkenin kuralları uygulamaması anlamında söylüyor Sayın Bakan. Evet doğru, bir nevi çifte standart gibi oluyor. Ama bu tarife dışı engeli adamlar tek taraflı uyguluyorlar. Çünkü diyor ki, 'senin malların benim gümrük prosedürüme uygun değil'. O bakımdan bizim bunu geçmemiz lazım. Bunu gümrükle gümrüğün görüşebilmesi için, üst düzeyde yapılacak temasların aşağı yansıması ile oturup mutlaka çözeceklerdir. İhracatımız geçtiğimiz yıl 5 milyar dolar seviyesinde iken, bu yıl yüzde 20 artışla 6 milyar dolar, hatta geçeceğimizi düşünürken, bu engel bizi gene geriye düşürdü. Ama Rusya'dan ithalatımız yine dolu dizgin gidiyor.''
Gür, bu büyüklükteki 2 ortağın bu sorunu aşacağına inandığını da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler