KKTC'de Toplumsal Direniş Bayramı kutlaması

KKTC Güvenlik Kuvvetleri (GKK) Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep, KKTC'deki huzur ve güven ortamının, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başta GKK olmak üzere güvenlik güçlerinin teminatı altında olacağını söyledi. Eski TMT mensubu 120 kişiye '50. Yıl Anı Madalyası' verildi.

Yayınlanma: 01.08.2009 - 13:42
Abone Ol google-news

GKK, Atletizm Federasyonu ve KKTC Polis Genel Müdürlüğü işbirliğinde, Toplumsal Direniş Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, 16 kilometrelik ''Mukavemet Yol Koşusu''nda dereceye giren takım ve yarışmacılara ödülleri törenle verildi.

Lefkoşa'daki Kırıkkale Mücahitler Evi'nde yapılan törende konuşan Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep, Kıbrıs'ın fethi, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) ve GKK'nın kuruluşunun adada Türklüğün devamlılığının göstergesi olduğunu belirtti.

Tümgeneral Recep, 1974 Barış Harekatı sonrasında adaya gelen huzur ve güven ortamının bugün olduğu gibi bundan sonra da başta GKK olmak üzere güvenlik güçlerinin teminatı altında süreceğinden kimsenin kuşkusu olmamasını istedi. Tümgeneral Recep, bu gücü Kıbrıs Türk halkından aldıklarını da sözlerine ekledi.

Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği (KTMD) Genel Başkanı Vural Türkmen de konuşmasında, ABD'nin güney Lefkoşa büyükelçisinin, ''Kıbrıs Türkleri Türklük iddiasında değildirler'' yönündeki açıklamalarını kınayarak, ''onu bu inanç içine sokanları da tarihi gerçekleri öğrenmeye'' davet etti. Türkmen, adada ancak iki devletli ve iki toplumlu çözüm olabileceğini bunun dışındaki bir çözümün kabul edilemeyeceğini söyledi. Türkmen, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı da tek egemenlik ve tek devlet olgusu ile müzakere sürdürmekten vazgeçmeye çağırdı.

Mukavemet Yol Koşusu sonuçları

Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri GKK Komutanı Tümgeneral Recep, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, GKK Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay Mehmet İneci ve KKTC Atletizm Federasyonu Başkanı Ersin Doğaç tarafından verildi. Törene, bazı milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer ve vatandaşlar da katıldı. Mukavemet Yol Koşusu'nda dereceye girenlerin şunlar olduğu açıklandı: ''1. GKK'dan Hakan Tazegül, 2. GKK'dan Tümer Depreli, 3. Lefke Avrupa Üniversitesi'nden (LAÜ) Cemal İneci; Masterler: 1. Şenlik Çetinkaya; Takım Sıralaması: 1. GKK, 2. Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 3. LAÜ.''

 

'50. Yıl Anı Madalyası'

KKTC'de Türk Mukavemet Teşkilat (TMT) Derneği, TMT'nin 51'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tören düzenleyerek, 120 eski mensubuna ''50'nci Yıl Anı Madalyası'' sunuldu.

Toplumsal Direniş Bayramı kutlamaları çerçevesinde Lefkoşa Saray Otel'de düzenlenen törende konuşan KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ''eski TMT mensuplarının her şeylerini ortaya koyarak çok zor şartlar altında direnişlerini sürdürürken, tek istediklerinin Kıbrıslı Türklerin Ruma direnmesi, Türkiye'nin adaya el atması ve geleceklerinin garanti altına alınması olduğunu'' belirterek, bunu görmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

''Kıbrıs meselesinin Kıbrıslı Rumların KKTC'yi ortadan kaldırmak istemesi meselesi olduğunu'' ifade eden Denktaş, geçmişte silahlı mücadelenin sürdürüldüğünü, şimdi de siyasi mücadelenin aynı şiddetle devam ettiğini kaydetti. ''Siyasi mücadelede akıllar kullanılmaz, ne istendiği, ne verileceği, ne verilmeyeceği Ruma ve dünyaya duyurulmazsa mücadelenin kaybedileceğini'' söyleyen Denktaş, ''Rumların AB yoluyla Enosisi gerçekleştirmesinin önündeki engelin KKTC, Kıbrıslı Türklerin egemenliği ve Türkiye'nin garantörlüğü olduğunu'' vurguladı.

''Tüm dünyaya biz Kıbrıs'ta 500 yıldır yaşayan Türkleriz, coğrafyamız ve toprağımız Kıbrıs'tır; biz Türk'üz diyelim'' diye konuşan Denktaş, ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisinin bir gazeteye verdiği demeçte ''Kıbrıslı Türklerin Türklüklerine sahip çıkmadıklarını'' söylediğini hatırlatarak, bunun Türk halkına, bir mesaj niteliğinde olduğunu kaydetti. Denktaş, bunun, ''Siz onlar için ne kadar çok fedakarlık yaptınız ve yapıyorsunuz, ancak onlar Türklüklerine bile sahip çıkmıyorlar'' uyarısı taşıdığını kaydetti.

Kıbrıs'ta herkesin anlaşma istediğini ifade eden Denktaş, ''Herkes ister, ancak biz egemenliğimize sahip çıkarak anlaşmanın kalıcı olmasını istiyoruz. 1960 anlaşması gibi olmasını istemiyoruz. Anlaşmanın kalıcı olması için eşitliğin egemenliğe dayalı olması, hudutların egemenliğe dayalı olması lazım'' dedi. Gençlere çağrıda bulunarak, Anavatana ve devlete sahip çıkmanın en şerefli şey olduğunu kaydeden Denktaş, ''dünyada devletini, kurulduktan 30 yıl sonra 'karşı tarafa' teslim eden bir halk olmadığını'' belirtti.

TMT Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar da bugün TMT'nin kuruluşunun, Kıbrıs'ın fethinin ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluşunun yıl dönümü olmak üzere üç mutlu olayın birlikte yaşandığını hatırlattı. ''TMT'nin büyük işler başardığını görmezden gelen ve inkar edenler olduğunu'' ifade eden Bayar, ''Özgürsek, bugün bir devlete sahipsek bunu TMT'ye borçluyuz. Bu inkar edilemez'' dedi.

TMT Derneği Başkanı Yılmaz Bora da TMT mensuplarının çok zor koşullarda, kararlılıkla ve tüm tehlikeleri göze alarak mücadele verdiğini belirterek, ''Biz, bugün burada bulunuyorsak nereden, hangi koşullardan geçerek geldiğimizi çok iyi bilen insanlarız'' diye konuştu. Çok zor günler geçirdiklerini ancak umutsuzluğa kapılmadıklarını ifade eden Bora, bugün çok sağlam bir zemine ulaştıklarını, ancak üzerlerinde oyunlar oynandığını savundu.

Kıbrıs Türk halkına umutsuzluk pompalandığını ve Kıbrıslı Türkleri Türkiye'den koparmak için uğraş verildiğini söyleyen Bora, AB'nin sokak aralarında bu amaçla ''sivil toplum örgütlerini destekleme ofisleri'' kurduğunu ileri sürdü ve bunu eleştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon