AB Rusya müzakereleri ertelendi

Gürcistan konusunda olağanüstü zirve toplantısı yapan Avrupa Birliği, Rusya ile stratejik ortaklık anlaşması için yapılacak tüm müzakereleri erteleme kararı aldı. AB liderleri, ayrıca G. Osetya ve Abhazya'yı tanımasından dolayı Rusya'yı kınadı.

Yayınlanma: 02.09.2008 - 07:01
Abone Ol google-news

Gürcistan’la ilgili olarak Brüksel’de bugün toplanan AB liderleri, zirve bildirisinde Rusya’nın, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasını kınadı.


Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Rus birlikleri çekilmedikçe, ortaklık anlaşması müzakereleri ertelenecek” dedi.

AB liderleri zirvede ayrıca Gürcistan’a yeniden yapılanma yardımı yapma ve serbest ticaret anlaşması görüşmeleri yapma ve Gürcülere vize kolaylığı sağlama gibi daha yakın ilişkiler kurmayı taahhüt etti.

Liderler, Gürcistan için uluslararası bağış konferansı düzenlenmesine ön ayak olmayı da kararlaştırdı.

Barrosco, yaptığı açıklamada " Stratejik ortaklık anlaşmasının tüm toplantılarını erteledik" diye konuştu.

AB diplomasisinin başı birlikte 8 eylül pazartesi, Gürcistan ile Rusya arasındaki sorunun çözümü yönünde adım atmak ve Gürcistan'daki Rus askerlerinin çekilmesini sağlamak amacıyla Moskova ve Tiflis'egideceklerini açıkladılar.

AB ile Rusya arasındaki stratejik ortaklık anlaşması için yürütülen müzakereler çerçevesinde tarafların 15 Eylül’de Brüksel’de bir araya gelmeleri öngörülüyordu




 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler