Barış Günü etkinlikleri

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler açıklama yaptılar. Dünya Barış Günü sebebiyle, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) üyesi bir grup ise Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde söylemde bulundu.

Yayınlanma: 02.09.2008 - 07:56
Abone Ol google-news

Tüm Dünya'da çeşitli etkinliklerle kutlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü Türkiye'nin gündeminde de geniş yer buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Barış Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, şiddet ve haksızlığın birçok bölgede arttığına, terörün küresel bir bela haline geldiğine dikkat çekerek, barış ve adaletin dünyada tesisi için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan da, savaşların yol açtığı acı, yoksulluk ve mahrumiyeti tamamen onarmanın hiçbir zaman mümkün olmadığını belirterek, ''Barışla kuşatılmış adil bir dünyada yaşamak, insanoğlunun belki de en eski özlemidir'' dedi.
Toptan, ''1 Eylül Dünya Barış Günü'' dolayısıyla yayınladığı mesajında, dünyada yaşanan teknolojik, bilimsel ve sosyal değişimlerin, beraberinde olumlu, olumsuz çeşitli mücadeleleri ortaya çıkardığını bildirdi. Toptan, bununla birlikte, daha mutlu ve barış içinde yaşayabilmek için insan hakları, eşitlik, demokrasi gibi kavramların da ön plana çıktığına dikkati çekti.

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilere, savaşların tarihini değil, barışı anlatmak istediklerini belirtti. Adıbelli, başta Orta Doğu ve Kafkasya olmak üzere, dünyanın değişik bölgelerinde sürmekte olan şiddet ve terör eylemlerini nefretle kınadıklarını bildirdi.

DTP'den yapılan yazılı açıklamada ise, dünyada yaşanan savaşların ve bu savaşların şiddeti tırmandırma politikalarının, insanlığın her zamankinden daha çok barışa ihtiyaç duyduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da savaşın, şiddetin, terörün olmadığı bir dünya dileğiyle vatandaşların ve bütün dünya halklarının 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutladı.

Dünya Barış Günü dolayısıyla, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) üyesi bir grup Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde açıklama yaptı. Aralarında ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, eşi Zeynep Tanbay, KESK Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve sanatçı Mustafa Alabora'nın da bulunduğu grup, Tünel Meydanı'nda toplanarak, ''Yaşasın Kafkas halklarının kardeşliği'' yazılı pankart açtı.
''Savaşa hayır'' yazılı dövizler taşıyan grup, düdük çalarak ve ''Dur de savaşa dur de'', ''İntifada kazanacak'' sloganları attı.

KESK'in yazılı açıklamasında, barışın kıymetinin, en fazla yokluğunda anlaşıldığı kaydedildi. Savaşların orta yerinde kalmış Türkiye'de en değerli talebin, ''barış'' olduğu vurgulanan açıklamada, ''Ülkemizde ve dünyadaki tüm barış yanlısı güçleri savaşa, işgale ve linç kültürüne karşı özgürlükten, demokrasiden ve barıştan yana ortak ve güçlü bir ses çıkarmaya davet ediyoruz'' denildi.

Türk Tabipleri Birliği açıklamasında ise ''savaşsız bir zaman diliminde barışı değil, barışık kalmanın konuşulması'' istendi. Açıklamada, en temel hak olan yaşama hakkını insanların elinden alan, geçmişi, bugünü ve geleceğe ilişkin beklentileri ortadan kaldıran savaşın, referans noktası olarak alınmasından vazgeçilmesi talep edildi.

Dünya Barış Günü, KKTC'de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kıbrıs Türk Barış Derneği'nin organizasyonu ve bazı örgütlerin desteğiyle Lefkoşa İnönü Meydanı'nda miting düzenlendi.
''Kıbrıs Barış Platformu''nun öncülüğünde bazı Kıbrıslı Türk ve Rum örgütleri, ''birleşik Kıbrıs hedefine ulaşma konusundaki kararlılıklarını göstermek için' Lefkoşa ara bölgedeki, Ledra Palace Otelinin önünde bir araya gelerek, barış için mum yaktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler