'Gürcistan tarafından ateş açıldı' iddiası

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya yönetimi, Gürcistan tarafından kendi bölgelerine ateş açıldığını iddia etti.

Yayınlanma: 04.08.2009 - 08:37
Abone Ol google-news

Güney Osetya yönetiminin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, sınırdaki Gürcü köyü Plavi'den Güney Osetya tarafındaki Ortev köyü yakınına dün gece üç kez havan topu ateşi açıldığı öne sürüldü.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı ise bu sabah yaptığı açıklamada, sınır yakınındaki Plavismani köyündeki Gürcü polis kontrol noktasına iki kez ateş açıldığını ileri sürdü. Bakanlık, bölgedeki Rus birliklerine "durumu gerginleştirmekten vazgeçmeleri ve provokasyonlara son vermeleri" çağrısı yaptı.

Gürcistan ve Güney Osetya yetkilileri, 29 Temmuz ve 1 Ağustosta da sınırda ateş açıldığını öne sürmüş, karşılıklı olarak birbirlerini suçlamıştı.


Güney Osetya 'başbakan'ı görevden alındı

Öte yandan Güney Osetya lideri Eduard Kakoytı'nın "başbakan" Aslanbek Bulatsev'i görevden aldığı bildirildi.

Hükümetin internet sitesine gönderilen açıklamada, Bulatsev'in "sağlık sorunları" nedeniyle görevden alındığı belirtildi. Bulatsev'in uzun zamandır süren hastalığı nedeniyle, Kakoytı'dan istifasını kabul etmesini istediği kaydedilmişti.

2008 Ekim ayında göreve gelen Bulatsev, "başbakan" olmadan önce Kuzey Osetya'da Federal Vergi Dairesi Başkanlığı yapmıştı.

 

Güney Osetya'daki Rus askerleri alarma geçti

Rusya ve Gürcistan arasındaki siyasi gerginlik son günlerde giderek artarken, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan Güney Osetya'daki Rus askerlerinin olası bir çatışmaya hazır pozisyona geçirildiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko yaptığı açıklamada, Rus ordusunun bu kararı Gürcistan'ın "provokasyonlarına" karşılık vermek için aldığını belirterek, bu adımın şiddetin bölgede daha da yayılmasını engellemeye yardımcı olacağını söyledi.

Rusya ve Gürcistan'ın Güney Osetya yüzünden çatışmalarının birinci yıl dönümü olan 7 ağustos yaklaşırken, hem Rus hem de Gürcü tarafı karşılıklı olarak birbirlerini çatışmaların yeniden başlaması için provokasyonda bulunmakla suçluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler