Seçimlerden sonra idam sayısı arttı

Uluslararası Af Örgütü İran'da 12 Haziran'daki cumhurbaşkanı seçiminin ardından idam sayısının arttığını bildirdi.

Yayınlanma: 07.08.2009 - 17:59
Abone Ol google-news

Uluslararası Af Örgütü'nün genel sekreteri Irene Han, seçimden yaklaşık 50 gün sonra en az 115 kişinin idam edildiğini belirtti. Bu sayının önemli bir artışı ifade ettiğini kaydeden örgüt, 1 Ocak-12 Haziran arasında ülkede en az 196 kişinin idam edildiğini, bunun da İran'ı Çin'den sonra dünyada idam cezasını en fazla uygulayan ülke haline getirdiğini vurguladı.

Merkezi Londra'da bulunan örgüt, seçimden sonra 115 kişinin 14'ünün 2 Temmuz, 13'ünün 14 Temmuz ve 24'ünün Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yemin ederek göreve başladığı 5 Ağustosta idam edildiğine dikkati çekti. Han, son haftalarda uluslararası toplumun dikkatinin, seçimin sonuçlarını protesto eden reform yanlısı göstericilere güvenlik güçlerinin sert müdahalesine yöneldiğini, ancak sayıların gösterdiğine göre, diğer insan hakları ihlallerinde iyileşme yerine kötüleşmenin görüldüğünü kaydetti.

AFP'nin verilerine göre, geçen yıl İran'da 246 kişi idam edildi. Güvenliği artırmaya yönelik yürütülen kampanya dolayısıyla son yıllarda ülkede idam sayısı arttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler