Malatya'da ishal salgını

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde kuraklı nedeniyle kanalizasyon şebekelerinin kırılarak pis suyun sulamada kullanılması sonucunda ilçede başlayan ishal salgınının önüne geçmek için çeşitli önlemler alınıyor. Salgın nedeniyle Malatya'da 800'e yakın kişi sağlık kurumlarına başvurmuştu.

Yayınlanma: 03.09.2008 - 08:11
Abone Ol google-news

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, artan ishal vakalarının sebebiyle ilgili kamuoyuna açıklama yaptı. Akın, ''Kanalizasyon suları sulamada kullanıldığı için buralara kokudan girmek mümkün değildir. Sulamada kullanılan kirli sular ishal vakalarının ana sebebidir. Kuraklık nedeniyle ilçede kanalizasyon şebekeleri kırılıp elde edilen pis su ile meyve ve sebze sulamasında kullanılıyordu. Kırılan şebekeleri tamire giden ekiplerimiz de maalesef bu insanlar tarafından şiddete maruz kalıyordu. İshal salgını ortaya çıktıktan sonra şebekeleri kıranlar, nasıl bir hata yaptıklarını anladılar. Şimdi onlar bizden şebekeleri tamir etmemizi istiyorlar. Kırılmış tüm şebekeleri en hızlı şekilde tamir ediyoruz.'' dedi.

Battalgazi ilçesindeki ishal salgınının içme suyundan kaynaklanmadığını savunan Akın, şöyle konuştu:
''Kentin içme suyunun karşılandığı kaynak olan Kaptaj'dan 23 yerleşim yerine su veriyoruz. Zaman zaman tüm yerleşim yerlerinde su kesintisi oluyor. Ama sadece Battalgazi'de ishal salgını görüldü. Demek ki salgın içme suyu kaynaklı değil. Olsa diğer bölgelerde de salgın olurdu. Ayrıca laboratuvarda yaptırdığımız tahlillerde suyun temiz olduğu ortaya çıktı. İshal salgınının sebebi pis suyun sulamada kullanılmasıdır. Ayrıca sular kesildikten sonra yeniden depoya su verilirken hiper klorlama yapılarak verilmesi gerekiyor. Bu kurala Battalgazi Belediyesi uymamıştır.''
Akın, ilçeye yüksek basınçlı ve klorlu su verildiğini de sözlerine ekledi.

Vaka sayısında gerileme
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ilçedeki ishal salgınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını, vaka sayısının 800'lerde kaldığını ifade etti.

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin de Battalgazi ilçesindeki salgın olayında vaka sayılarının mevsim normallerinin altına düştüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Battalgazi ilçesindeki salgında büyük bir şansımız vardı. Virüs tedaviyle çok rahat ortadan kaldırılabiliyor. Yatalak ve durumu kötü hastamız yok. Şebekeye verdiğimiz klorla birlikte şebeke suyunun içilebilir seviyeye gelmiş olması iyi bir sonuç. Bundan sonrası için de alınması gereken önlemler kapsamında sulama için kırılan kanalizasyon burularının tamir edilmesi ve temizlenmesi gerekiyor.''

Jandarma ve polis desteği
Bu arada içme suyu şebekesinin sulama suyu olarak kullanılmasını önüne geçmek ve kaçak kullanımları engellemek için her türlü güvenlik desteğinin Malatya Valiliği ve Kaymakamlıklarca verilerek, yapılacak çalışmalara polis ve jandarma takviye edileceği de belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler