Lavrov, Abhazya diasporasıyla görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İstanbul'daki temasları çerçevesinde Türkiye'deki Abhazya diasporası ile de görüştü. Abhazya diasporası, Türkiye-Rusya ilişkilerinin Kafkasya için çok büyük önem taşıdığını belirterek, Lavrov’a “İlişkilerin geliştirilmesinde diaspora olarak aktif rol alırız” mesajı verdi.

Yayınlanma: 03.09.2008 - 10:01
Abone Ol google-news

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Abhazya ve Güney Osetya’nın ekonomik yönden gelişmesi açısından önemli ekonomik yardımlar yapacaklarını belirtirken, Kafkasya’nın güvenliği açısından da Abhazya ve Güney Osetya’ya asker yerleştireceklerini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul'daki günübirlik temasları çerçevesinde Türkiye'deki Abhazya diasporası ile de biraraya geldi. Abhazya diasporası, Türkiye-Rusya ilişkilerinin Kafkasya için çok büyük önem taşıdığını belirterek, Lavrov’a “İlişkilerin geliştirilmesinde diaspora olarak aktif rol alırız” mesajı verdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın davetlisi olarak dün Türkiye’ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi ve Abhaz Diasporası temsilcileri ile biraya geldi. 45 dakika süren görüşmede, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Başkanı İrfan Argun ve komite üyelerinin yanı sıra, Ankara’daki Kafkas Federasyonu Başkanı Cihan Candemir, Federasyon üyeleri ve Abhazya’nın Türkiye’deki temsilcilerinden Abhazya Milletvekili Soner Gogua da bulundu. Görüşmeyle ilgili olarak açıklamada bulunan Gogua, toplantının başında diaspora olarak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’ya verdiği destek ve iki ülkeyi tanımasından dolayı teşekkür ettiklerini belirtti. Gogua, “Bundan sonra da bölgedeki Rusya’nın Kafkasya politikalarının destekçisi olduğumuzu ve olacağımızı kendilerine ilettik. Aynı şekilde Sayın Bakan da diasporanın bu süreç içindeki verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Bundan sonra da artık daha sık bir araya gelmemizi, çünkü bugün Kafkasya’da ortak çıkarın barış ve istikrar olduğunu, bunu hep beraberce inşa edeceğimiz söylediler” dedi.

Rusya, Kafkasya'nın güvenliğini sağlayacak

Lavrov’un, Rusya Federasyonu’nun bu bölgede Abhazya ve Güney Osetya’nın ekonomik gelişmesini de sağlamak amacıyla her türlü adımı atacağını ilettiğini kaydeden Gogua, “Bu bölgenin güvenliği için her adımı atacaklarını, artık bölge güvenliğinin Rusya’nın garantisi altında olduğunu, bununla ilgili olarak ne gerekiyorsa yapılacağını ilettiler” dedi. Gogua, Güney Osetya ve Abhazya’nın tanınmasından sonra Dışişleri Bakanlıklarının çok ciddi bir çalışma içerisine girdiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Her iki tarafta da temsilciliklerin, büyükelçiliklerin açılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bunların akabinde hemen sınır anlaşmaları, gümrük anlaşmaları ve ekonomik anlaşmalar yapılacak. Bunun dışında çok ciddi bir şekilde maddi yardım yapılacağını Sayın Bakan söyledi. Ayrıca her iki ülke ile alakalı olarak barış gücü olarak gerekli olan asker ve teçhizat sayısını bulunduracaklarını ve bölgenin güvenliğini sağlayacaklarını söylediler. Biz de kendilerine önümüzdeki günlerde yapılacak bu anlaşmalarla ekonomik anlamda çok ciddi adımlar atılacağını söyledik. Özellikle 2014 yılında yapılacak kış olimpiyatlarına Türkiye tarafından da çok ciddi bir katılım olacağını söyledik. Bunun içerisinde diaspora olarak da gerekli yeri alacağımız açıkladık” dedi.

Türkiye- Rusya ilişkilerinde Abhazya aracı olacak

Gogua, Bakan Lavrov’a, çok hassas bir dönemden geçildiğini söylediklerini belirterek, Türkiye’de yaşayan Abhazlar olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdiklerini söyledi. Gogua, “Hatta bu ilişkilerin geliştirilmesinin sadece Abhazya ve Güney Osetya için değil, bölgenin barışı ve istikrarı için çok önemli olduğunu dile getirdik. Bu ilişkilerin geliştirilmesinde Kafkas diasporası ve Abhazya olarak, hem Rusya’daki diasporamızı hem de Türkiye’deki diasporamızı kullanarak bu sürecin içinde aktif yer alabileceğimiz kendilerine ilettik. Bunun bölgemiz için de çok önemli olduğunu altını çizdik” dedi. Bakan Lavrov’un Türkiye’nin Kafkasya’daki gelişmeler karşısındaki tutumuna “üstü kapalı” olarak değindiğini söyleyen Gogua, “Bakan Lavrov, Dışişleri Bakanı Ali Bacan ile yaptığı görüşme neticesinde Türkiye’nin Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımadığını ama bunu saygıyla karşıladıklarını söyledi. Zaten bizim de ilk etapta dile getirdiğimiz buydu. Hemen bugün yarın Türkiye’nin tanıyacağını biz de tahmin etmiyorduk. En önemlisi olan her iki ülke ile de diyalog ortamının kurulması ve hükümetler arası diyalog ortamının açılmasıydı. Bu konuda da önümüzdeki günlerde de daha olumlu adımlar atılacağını tahmin ediyoruz. Çünkü aldığımız izlenime göre Türkiye’nin son dönemde Kafkasya politikası biraz değişeceği görüşündeyiz” açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler