3 yılda 156 ton domuz eti ithal edildi

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, 2003-2006 yılları arasında toplam 156 ton domuz eti ve domuz eti ürünleri ithalatı yapıldığını, 2007-2008 ve 2009'un ilk 6 ayında ise ithalat yapılmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 11.08.2009 - 08:51
Abone Ol google-news

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, 2003-2006 yılları arasında toplam 156 ton domuz eti ve domuz eti ürünleri ithalatı yapıldığını, 2007-2008 ve 2009'un ilk 6 ayında ise ithalat yapılmadığını bildirdi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy'un soru önergesini yanıtlayan Bakan Eker, Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yapılan kontrol ve denetimlerde Domuz Gribi hastalığına ilişkin herhangi bir klinik bulguya rastlanmadığını bildirdi.

Eker, Türkiye genelinde Antalya, Kırklareli ve İzmir'de olmak üzere 3 adet domuz çiftliği bulunduğunu, ancak 17 Haziran tarihi itibariyle Kırklareli'ndeki çiftlikte bulunan hayvanların kesim amacıyla Antalya'ya gönderildiğini ve bu il'deki domuz çiftçiliğinin faaliyetini sonlandırdığını kaydetti. Eker, İzmir ve Antalya illerindeki çiftliklerde bulunan domuz sayısının ise bin 800 civarında olduğunu bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy'un bakanlığın domuz gribine karşı yürüttüğü çalışmalara ilişkin soru önergesini yanıtladı. Türkiye'de bulunan domuz çiftliklerinde yapılan kontrol ve denetimlerde domuz gribi hastalığının varlığı yönünde herhangi bir klinik bulguya rastlanmadığını ifade eden Bakan Eker, ülke genelinde Antalya, Kırklareli ve İzmir il'lerinde olmak üzere 3 adet domuz çiftliği bulunduğunu ancak 17 Haziran tarihi itibariyle Kırklareli'ndeki çiftlikte bulunan hayvanların kesim amacıyla Antalya'ya gönderilmesi nedeniyle, çiftlik sayısının ikiye düştüğünü kaydetti. Eker Antalya ve İzmir'deki çiftliklerde bulunan toplam domuz sayısının ise bin 800 civarında olduğunu bildirdi.
 

3 yıldır domuz eti ithal edilmiyor

Bakan Eker, domuz eti ithalatına ilişkin de bilgi verdi. Buna göre 2003-2006 yılları arasında 156 ton domuz eti ve domuz eti ürünleri ithalatı yapıldı. 2007, 2008 ve 2009'un ilk 6 ayında ise domuz eti ithalatı yapılmadı. Domuz eti ithalatında artışın söz konusu olmadığını belirten Bakan Eker, "Bakanlığınız Koruma ve Kontrol Genel Müdürü'nün 'D,eti' yazan etlerin domuz eti olduğu şeklinde basında çıkan açıklamasını doğru buluyor musunuz? Doğru ise tüketici güvenliğini kim sağlayacak?" şeklindeki bir soruya ise "Bileşiminde domuz ürünü ihtiva eden ürünlerin Türkçe etiketlerinde, gözle görülür şekilde kırmızı renkli veya etiket rengiyle kontrast teşkil edecek şekilde 'Bileşiminde domuz ürünü bulunmaktadır' veya 'domuz ürünüdür' ifadesi yer almalıdır" karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler