Gül- Silajdziç görüşmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balkanlarda kalıcı barışın sağlanmasına önem veren Türkiye'nin, Bosna-Hersek'in egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğünü sürdürmesine katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Yayınlanma: 03.09.2008 - 11:45
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleriyle yaptığı görüşmede, enerji, turizm ve ulaştırma konularının ele alındığını belirterek, Türk yatırımcıları Bosna-Hersek’e yatırım yapmaya çağırdı. Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ile Konsey üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeliko Komşiç'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Görüşmenin ardından Gül ve Slajdziç ortak bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül yaptığı açıklamada, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin yoğunluğunu yitirmeden devam ettiğini söyledi.

Balkanlarda kalıcı barışın sağlanmasına önem veren Türkiye’nin Bosna-Hersek’in egemenliğinin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğü sürdürülmesine katkı sağlamaya devam edeceğini vurgulayan Gül, şöyle konuştu: “Türkiye, Bosna-Hersek’in birliğinin yerleşmesi için toprak bütünlüğüne çok önem vermekte ve tüm etnik gruplarla yakın ilişki içinde hareket etmeye çalışmaktadır. Bosna hersekin istikrarlı etkili bir şekilde Avrupa ile ilerlemesini çok arzu etmekteyiz. Bu bağlamda, Bosna-Hersek’in 2008 Haziran ayında AB ile işbirliği ve ortaklık imzalaması çok önemli bir gelişmedir. Sırp savaş suçlusu Karadziç’in de adalete teslim edilmesi bizi mutlu etmiştir” Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede, enerji, turizm ve ulaştırma konularının da ele alındığını belirterek, “Türk yatırımcıların bu alanlara ilgi göstermesini istiyoruz. Umarım bu ziyaret iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ise, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden gayet memnun olduklarını belirterek, ekonomik ilişkilerin de en kısa zamanda iyi bir noktaya gelmesini umduklarını söyledi. Türk yatırımcılara seslenen ve Bosna-Hersek’te yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu vurgulayan Silajdziç, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzin verirseniz ülkemin reklamını yapayım. Ülkemizde yatırım yapmanın tam zamanındır. Enerji konusunda Bosna-Hersek su potansiyellerinin yüzde 60’ını kullanmamaktadır. Enerji alanında kullanılmayan en büyük potansiyel bizim ülkemizdedir. Bunun haricinde birçok potansiyel daha mevcuttur. Ormancılık sektörü ve turizm sektöründe ilerlemeler kaydedilecektir. Bosna-Hersek'e yatırım yapma zamanı şimdidir, 1-2 yıl sonra her şey çok daha pahalı olacaktır” Savaş sırasında AGİT’in rakamlarına göre, Bosna'yı 2.2 milyon insanın terk ettiğini ve savaş sonrasında sadece 1 milyonu aşkın insanın ülkeye geri döndüğünü dile getiren Silajdziç, “Bosnayı savaş sırasında terk eden vatandaşların tekrar ülkeye dönmesi bizim için önemlidir. Durum böyle kalırsa o zaman medeni bir toplumdan, medeni bir Avrupa’dan ve adil bir hukuktan bahsedemeyiz. Artık bu bölgenin artık barış istikrar ve refah içinde yaşamasının zamanı gelmiştir” dedi.

Silajdziç, Kafkaslardaki gelişmeler ve Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise şunları söyledi: “Biz konseyin resmi gündeminde konuya henüz değinmedik, resmi bir karara varmadık. Ama bir kararımız var ve kimseyi şaşırtmamalı. Biz yaşadıklarımızdan dolayı sivillerin böyle bir duruma maruz bırakılmamasını istiyoruz. Uluslararası hukuk çerçevesinde yapılması gerekenler neyse yapılsın yeter ki insanlar ölmesin” Cumhurbaşkanı  Gül ise, davetli olduğu Erivan’daki milli maça katılıp, katılmayacağı şeklindeki soruya “Günü geldiğinde bu konuyla ilgili size bilgi vereceğim” yanıtını verdi.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç, Gürcistan ile Rusya arasındaki anlaşmazlık konusunda, "Uluslararası hukuk çerçevesinde gereken yapılsın, yeter ki insanlar ölmesin" dedi. Silajdziç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Biz burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz" diye konuştu. İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden memnun olduklarını kaydeden Silajdziç, iyi olan ekonomik ilişkilerin de en kısa zamanda daha iyi bir noktaya gelmesini temenni etti. Enerji konusunda özellikle su alanında ülkesindeki potansiyellerin büyük bölümünün kullanılmadığını belirten Silajdziç, ormancılık ve turizm sektöründe de ilerlemeler beklendiğini söyledi.
Silajdziç, bu çerçevede Türk yatırımcılara seslenerek, "Şimdi Bosna Hersek'te yatırım yapma zamanıdır. 1-2 yıl sonra her şey çok daha pahalı olacak" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ikili ve çok taraflı ilişkilerin çok iyi olduğunu ifade eden Silajdziç, iyi ilişkilerin bölgeye olumlu şekilde yansıyacağını kaydetti.

Küreselleşmeye işaret eden Silajdziç, Müslüman ve Müslüman olmayanların dünyası arasında diyaloğa değinerek, bugün dünyada birçok konferansta bu konunun ele alındığını, bu konunun küresel bir sorun olduğunu ve bu konuda küresel bir çözüme ihtiyaç olduğunu ifade etti. Silajdziç sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tabii ki, bu Kosova için de, Kafkaslar için de geçerli olabilir. Uluslararası toplum açısından tecrübe çok önemlidir. Bu da hemen etkin olmak. Bosna Hersek maalesef zamanında uluslararası toplum açısından çok önemli değildi ve çatışmalar hemen durdurulmadı."
Silajdziç'e Ankara ziyaretinde, konsey üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeliko Komşiç de eşlik ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler