Avrupa'dan deprem fonu

İstanbul Valisi Muammer Güler, depreme karşı binalarının güçlendirilmesinde kullanılmak üzere Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan 300 milyon dolar, Körfez İşbirliği Konseyi'nden 140 milyon dolar olmak üzere toplam 440 milyon dolarlık kredi üzerinde görüşüldüğünü açıkladı.

Yayınlanma: 12.08.2009 - 12:20
Abone Ol google-news

Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen kredi görüşmelerinin 20 yıla kadar uzayan ve düşük faizli olduğu bilgisini veren Muammer Güler, görüşmelerin 1-2 ay içerisinde sonuçlanmasının beklendiğini söyledi, depreme karşı konutların güçlendirilmesi için bugüne kadar Dünya Bankası'ndan 310 milyon Avro, Avrupa Yatırım Bankası'ndan 300 milyon euroluk kredinin, okullar başta olmak üzere İstanbul'daki kamu binalarında kullanıldığı bilgisini verdi.
 

İş dünyası zorunlu deprem sigortasını gönüllü tanıtacak

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos Marmara depreminin 10. yılına özel başlattığı çok yönlü kampanyanın tanıtımı, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Harekat Merkezi'nden düzenlenen basın toplantısı ile gerçekleştirildi. DASK'ın "Depremi hatırlatmak yetmez, harekete geçmek lazım" sloganı ile yola çıkan yeni bilinçlendirme kampanyasına, aralarında Suzan Sabancı Dinçer, Ahmet Mete Işıkara, Mustafa Koç, Nasuh Mahruki, Balçiçek Pamir, Elif Şafak, Bülent Uygun, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ahmet Zorlu'nun da bulunduğu iş, sanat, medya, spor ve akademi dünyasından isimler destek verecek.

Basın toplantısında konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Hazine Müsteşarlığı'nın sorumlu olduğu DASK'ın dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri haline geldiğini söyledi. Zorunlu deprem sigortasında güçlü bir yasal altyapı oluşturulması için bir kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını söyleyen Çanakçı, "Bu amaçla Afet Sigortaları Kanun Tasarısı hazırlandı. Tasarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Önümüzdeki yasama döneminde kanunlaşmasını ümit ediyoruz" dedi.
 

Sigortalı konut sayısı 3,4 milyon

Türkiye çapındaki sigortalı konut sayısının 3.4 milyona ulaştığı bilgisini veren Çanakcı, bu rakamın 1999'da yaşanan Marmara depreminde 500 bin adet olduğunu, son 7 yılda poliçe sayısının 9 kat arttığını belirterek, "Sigortalı konut sayısı yüzde 20 - 25 düzeyine ulaştı. Ancak yeterli değil, almamız gereken daha çok yol var" dedi. Depreme karşı binaların daha güçlü hale getirilmesi için bugüne kadar Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan temin edilen iki kredi paketi olduğunu söyleyen Çanakçı, bu kredi paketinin, kamu binaları, hastaneler ve okulların güçlendirilmesinde, bazı binaların ise yeniden yapımında kullanıldığı söyledi. Çanakçı, "Üzerinde çalıştığımız başka kredi çalışması var. Onu da sonuçlandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
 

25 milyon lira kaynakla deprem lojistik merkezi kuracak

Depreme karşı kamu binalarının güçlendirilmesine yönelik bugüne kadar yurt dışından iki kredi alındığını hatırlatan İstanbul Valisi Muammer Güler, ayrıca Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan 300 milyon dolar ve Körfez İşbirliği Konseyi'nden 140 milyon dolar kredi alımı için görüşüldüğünü bildirdi. Hazine Müsteşarlığı tarafından görüşmelerin yürütüldüğü bilgisini veren Güler, hükümetin onaylamasının ardından kaynağın kanun gereği Valiliğe aktarılacağını ifade etti.

Güler, fonların 20 yıl gibi uzun vadeli ve düşük faizli olduğunu belirterek, görüşmelerin 1-2 ay içerisinde tamamlanmasının beklendiğini söyledi. İstanbul Valiliği'nin Kızılay ile birlikte Pendik'te Türkiye'nin en büyük lojistik merkezini kuracağını açıklayan Güler, "Projenin 25 milyon liralık kısmını, alınacak 440 milyon dolarlık krediden karışlayacağız. Lojistik merkezlerinde ihtiyaç duyulabilecek her türlü malzeme depolanacak. Buralardan da ihtiyaç duyulan deprem bölgelerine hızla sevk edilecek" dedi. Kamu binalarının güçlendirilmesinin eskiden Başbakanlık tarafından yapıldığını, şimdi ise doğrudan İl Özel İdaresi'nin yaptığını söyleyen Güler, bugüne kadar birçok okul ve hastane binasının güçlendirildiğini ya da yıkılıp yeniden yapıldığı bilgisini verdi.
 

Fonda 3,6 milyar birikti

Zorunlu deprem sigortası poliçelerinin 2009'un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttığını söyleyen DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar ise, amaçlarının şu anda 3.4 milyon adet olan poliçe sayısını 2010 yılında 5 milyona çıkarmak olduğunu söyledi. Serdar, sistemin şu anki toplam ödeme gücünün ise 3.6 milyar lira olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler