KESK üyelerine polis müdahalesi

Hükümetle kamu çalışanlarının temsil edildiği sendikalar arasında yapılacak toplu görüşmenin göstermelik olduğunu belirterek toplu iş sözleşmesi ile grev hakkı taleplerini hükümete iletmek için Ankara'ya yürüyen KESK üyeleri Gebze'de polis müdahalesiyle karşılaştı.

Yayınlanma: 13.08.2009 - 06:56
Abone Ol google-news

KESK üyeleri, hükümet ile memur sendikaları arasında yapılacak olan toplu görüşmeleri protesto amacıyla Ankara'ya hareket etti.

Kadıköy Altıyol'da toplanan KESK üyeleri, ''TİS ve grev hakkımızı kullanmak için yürüyoruz'' yazılı pankart açarak, ''Söz, yetki, karar çalışanlara'', ''Devlet güdümlü sendikaya hayır'' sloganları attı.

Burada grup adına bir basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, bugün başlangıç noktası Diyarbakır ve İstanbul olmak üzere iki koldan Ankara'ye doğru yola çıkacaklarını söyledi.

Evren, amaçlarını açıklarken, ''Bugün tartışılması gereken toplu sözleşme ve grev hakkımız değildir. AKP iktidarının bu hakkımızı engelleme tutumudur. Toplu sözleşme hakkımız vardır ve şu anda yürürlükte olan toplu görüşme meşru değildir, hukuksuzdur. Yapılan toplu görüşmeler AİHM kararları ve uluslararası hukuka aykırıdır'' dedi.

İki gün sonra Ankara'da diğer grupla buluşacaklarını dile getiren Evren, ''Yollara düşmemizin bir nedeni var, gasp edilen haklarımızı almak için, işsizliğe sefalete ve sömürüye dur demek için yollara düşüyoruz'' diye konuştu.

Evren, KESK olarak sadece kamu emekçilerinin çıkarları için değil, toplu sözleşmeyi bir toplum sözleşmesi haline getirmek için, işçileri, küçük üreticileri, esnafı, köylüleri, emeklileri, üniversite öğrencilerini ve kadınları da bu yürüyüşe beklediklerini sözlerine ekledi.

Konuyla ilgili bilgi veren KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, "Bugün İstanbul ve Diyarbakır'dan başlayacak yürüyüş 15 Ağustos'ta Ankara'da Başbakanlık önünde sona erecek. Burada toplu iş sözleşmesi çağrımızı bir kez daha haykıracağız" dedi.

Şimşek, "Hükümetle yetkili sendikalar arasında toplu görüşme oturumlarının yapıldığı günlerde Ankara'da Emek ve Demokrasi Kürsüsü kuracağız. Toplu görüşmelerin 2'inci oturumunun yapılacağı gün tüm illerde AKP il binaları önünde siyah çelenk bırakma ve oturma eylemleri gerçekleştireceğiz. Toplu görüşmelerin 3'üncü oturumunun yapıldığı gün tüm illerde işyerleri önünde kitlesel basın açıklamaları yapacağız. Toplu görüşmelerin son oturumunun yapıldığı gün tüm illerde 1 saat iş bırakacağız" diye konuştu.

 

Polis müdahalesi

Kocaeli'nin Gebze ilçesine ulaşan KESK üyeleri İstanbul Caddesi'nde toplandıktan sonra slogan atarak, Gebze merkezdeki Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürümeye başladı.

Yürüyüşü sonlandırmaları için uyaran polis ile gruptakiler arasında arbede yaşandı. Polis ekipleri, gruba göz yaşartıcı gaz sıktı. Olay yerine gelen Gebze Emniyet Müdürü Ahmet Can, ortamı sakinleştirerek, grubun yürümesine izin verdi.

KESK üyeleri, yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önüne geldi.

Burada açıklama yapan KESK Genel Başkanı Evren, güvenlik güçlerinin tavrını eleştirerek, ''Gebze'de böyle bir saldırıyı beklemiyorduk. Bir emniyet görevlisinin davranışı yüzünden meydana gelen bu olayı kınıyoruz. Ankara'ya örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi hakkı için yürüyoruz. Bu isteklerimiz insanlık hakkıdır'' diye konuştu.

Evren, Türkiye'deki gelir dağılımı adaletsizliğinin sorumlusunun çalışanlar olmadığını, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını söyledi.

Açıklamanın ardından, gruptakiler, meydanın karşısındaki parkta dinlendi. Gazdan etkilenenlerin yüzlerine ve gözlerine limon sıktığı görüldü.

Grup, daha sonra, otobüslerle İzmit'e hareket etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler