Zaleya yanlıları polisle çatıştı: 100 gözaltı

Honduras'da askeri darbeyle iktidardan düşürülüp sürgüne gönderilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya yanlıları darbeye karşı sokak gösterilerinin ikinci gününde polisle çatıştı, çıkan olaylarda yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 13.08.2009 - 07:12
Abone Ol google-news

Başkent Tegucigalpa'da toplanan binlerce kişilik göstericiyi dağıtmak için polis gözyaşartıcı gaz kullandı. Kongre binası yakınlarında da göstericiler polise taşla karşılık verdi.

Bu arada, makamından ayrılmakta olan Kongre Başkan Yardımcısı Ramon Velazquez, göstericilerin tekme ve yumruklarına maruz kaldı. Velazquez, asker ve polisin kendisini kurtardığını, yaralanmadığını söyledi.

Honduras'ın ikinci büyük kenti San Pedro Sula'da yapılan ve polisin göz yaşartıcı gazlarla dağıttığı gösterilere, Zelaya'nın karısı da katıldı. Zelaya yanlılarının iki gündür devam eden eylemleri sırasında bazı mağaza ve restoranların camları da kırıldı.

Bu arada, polis, çatışmalar nedeniyle 55 göstericiyi tutukladı. Polis, ayrıca Zelaya yanlılarının bulunduğu bir kampüste 40 kişiyi gözaltına aldı.

Darbe sonrası devlet başkanlığına getirilen Roberto Micheletti, televizyonlardan ulusa seslenerek, "şiddeti ve teröristleri" kınadığını, bu kişilerin 29 Kasım'da yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için ay sonunda başlayacak olan seçim kampanyasını engellemeyi amaçladıklarını öne sürdü.

Olaylarda yabancı parmağı olduğunu belirten Micheletti, gözaltına alınanların haklarına saygı göstereceklerini söyledi.

Zelaya'nın 28 Haziranda askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılmasını protesto etmek amacıyla ülkenin dört bir yanından binlerce kişi başkent Tegucigalpa'ya gelmiş, dün çıkan olayların ardından Tegucigalpa'da gece sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Göstericiler, eylemlerinin Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) heyetinin Honduras'a yapacağı ziyaretle çakışması için geçen çarşamba günü yürüyüşe başlamışlar, ancak darbecilerin iktidara getirdiği hükümet OAS heyetinin ziyaretini engellemişti.
Honduras'ta, 28 Haziranda yapılan darbe ile Devlet Başkanı Manuel Zelaya sürgüne gönderilmiş, bu göreve Roberto Micheletti atanmıştı.

OAS, Micheletti'yi, Zelaya'nın görevine dönmesi konusunda uluslararası müzakerecilerle görüşmesi için ikna etmeye çalışıyor.

Zelaya ile Micheletti arasında arabuluculuk yapmaya çalışan Kostarika Devlet Başkanı Oscar Arias ise domuz gribine yakalanmış durumda.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler