Şam zirvesi sona erdi

''İstikrar için diyalog'' sloganıyla düzenlenen Şam'daki toplantı sona erdi. Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirveye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Körfez İşbirliği Teşkilatı adına Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani katıldı.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 06:31
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al Thani ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ev sahipliğinde gerçekleşen dörtlü zirve sona erdi.

Suriye Devlet Başkanı Esad, Şam'daki dörtlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin barış süreci için önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında dolaylı görüşmeleri başlatabilme inisiyatifi alan tek ülke olduğunu belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın güvenilirliği ve Türkiye'nin arabuluculuğu olmasaydı bu sürecin zor başlayacağını söyleyen Esad, bu nedenle Türk hükümeti ve müzakerecilerine teşekkür etti.

Zirvede Türkiye'nin Kafkasya İstikrar Platformu önerisinin de ele alındığını söyleyen Esad, bu öneriyi önemli bulduklarını kaydetti.

AB dönem başkanı Fransa'nın Devlet Başkanı Sarkozy de, "(Suriye) Devlet Başkanı Beşşar Esad'a da söylediğim gibi, Fransa, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler konusunda gösterdiği çabayı desteklemekte" dedi. Sarkozy, "Türkler müthiş bir iş çıkardı. Bu, doğrudan müzakerelerle sonuçlanmalı. Giriştiği bu eylem nedeniyle bütün Avrupa Türkiye'ye minnettardır" ifadesini kullandı.

Fransız lideri, doğrudan müzakerelerin başlaması halinde Fransa'nın bu müzakerelere siyasi, diplomatik, askeri ve ekonomik bakımdan destek vermeye hazır olduğunu da söyledi.

Başbakan  Erdoğan da ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail ve Suriye arasında yaşanan sorunun çözümüne yönelik barış sürecinde iki ülkenin de yapıcı bir tavır ortaya koyduklarını belirterek, ''Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz. Bize düşen böyle bir barış girişimine aracı olabilmekti. Dolaylı da olsa böyle bir adımı atmanın faydasına inanıyoruz. Temennimiz odur ki netice alırız. '' dedi.

Başbakan Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak için sabah saatlerinde Suriye'nin başkenti Şam'a hareket etmişti. Erdoğan, Esad'ın vereceği iftar yemeğinin ardından Türkiye'ye dönecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler