Adalara objektifle gezi

Büyükada'da, gelecek yaz açılması planlanan ''Adalar Müzesi'' ile ilgili fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu.

Yayınlanma: 13.08.2009 - 14:19
Abone Ol google-news

Büyükada İskele Meydanı'nda açılan ''Adalar Müzesi'ne Doğru'' adlı serginin teması, ''Anlatılan Bizim Hikayemiz, Anılar Yok Olmasın, Paylaşılsın, Geleceğe Aktarılsın'' olarak belirlendi.

Sergi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Belediyesi, Adalar Kaymakamlığı ve Adalar Vakfı'nın işbirliğiyle açılacak Adalar Müzesi'ni tanıtıyor.

Hem adalıları hem de kamuoyunu, belge ve bilgi paylaşarak müzeye destek olmaya çağıran sergi, Adalar'ın çok kültürlü geçmişine ve eşsiz evrensel dokusuna bağlı olarak Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Ladino, Ermenice, Rumca, Süryanice, Kürtçe, Arapça ve Farsça dillerinde vurgulanıyor.

Öte yandan, Adalar'ın ünlülerinden ''Sait Faik, Mihal Şişko, Tiraje Dikmen, Troçki, Yufkacı Yavuz Sezer, Ahmet Refik, Atatürk, İnönü, Ciğerci Altan Sönmezler, Fethi Okyar, Reşat Nuri Güntekin, Koço Kalfa ve Hüseyin Rahmi Gürpınar'' serginin bir parçası olarak yer alıyor.

Serginin en ilginç bölümü, İstanbul'da bir sahafta tesadüfen bulunmuş fotoğraflardan oluşuyor. Bu bölümde, İstanbullu bir aile ve dostlarının, 1930-1960 yılları arasında Adalar fonunda çekilmiş, geçmişin tozlu raflarında kaybolmuş fotoğrafları sergileniyor.
 

Adalar Müzesi'ne doğru...

Adalar Müzesi, İstanbul'un ilk kent müzesi olma özelliğini taşıyor. Müze, Adalar'ın bilinen tüm tarihini, yakın geçmişini ve bugününü belgeleyip İstanbullular'a aktarmayı, yapıları Adalar'dan esinlenerek yaratılan kültür ve sanat eserlerini, yaşanan sürgünleri, göçleri ve anıları, çağdaş müzecilik anlayışı ve tekniğiyle bugüne ve geleceğe taşımayı hedefliyor.
Adalar Müzesi açıldığında, Adalar'ın Bizans öncesi döneme kadar uzanan tarihi hakkında eserler sergilenecek. Adalar'ın tarihi yaşamını ve bugüne kadar yaşamış toplulukların eserlerinin yer alacağı müzenin geçici eserler sergisi bölümünde ise özellikle güncel döneme ilişkin belgeler ve fotoğraflar yer alacak.

Kütüphane ve arşiv birimlerinin de yer alacağı müze, aynı zamanda Adalar'daki diğer müzelerle de ilişkilendirilip bir ''müzeler kompleksi'' oluşturulması açısından büyük önem taşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler