Ermenistan Gül'ü bekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi maçı için yaptığı daveti kabul etti. Gül'ün bu ziyaretiyle, Ermenistan'a ilk kez resmi bir ziyaret yapılmış olacak. Gül'ün gezisi olumlu olduğu kadar olumsuz tepkiler de alıyor.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 06:51
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Erivan'da oynanacak Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi maçı için yaptığı daveti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan ziyareti ile ilgili şu açıklamalarda bulunuldu:
''Anılan maç, sportif bir karşılaşmanın ötesinde, önemli fırsatlar sunan bir anlam taşımaktadır. Özellikle Kafkasya bölgesi halklarını endişeye sevk eden gelişmelerin yaşandığı bir dönemde ortaya çıkan bu imkanın tüm taraflarca en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanılmaktadır. Bu maç vesilesiyle yapılacak bir ziyaretin bölgede yeni bir dostluk ikliminin oluşmasına da katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız bu anlayışla daveti kabul etmiştir.
Söz konusu maçın ortak tarihi olan iki halkın yakınlaşmasının önünü tıkayan unsurların ortadan kaldırılmasına ve yeni bir zemin hazırlanmasına vesile teşkil edeceğine inanılmaktadır. Bu ziyaretin iki ülke halklarının birbirlerini daha iyi anlamaları için bir fırsat oluşturacağı ümit edilmektedir''

Cumhurbaşkanı Gül'ün bu ziyaretiyle, Ermenistan'a ilk kez resmi bir ziyaret yapılacak. 73 yıl önce dönemin Başbakanı İsmet İnönü 1935 yılında Ermenistan’a 5-6 saat süren gayri resmi ziyaretinde 'sabah kahvaltısı' yapmıştı.

Futbolcular: Gül'ün gelmesi çok hoş

Ermenistan Milli Takımı futbolcuları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti kabul ederek maçı izleyecek olmasına “Çok hoş” yorumunu yaptı. Oyuncular, Türk Milli Takımı’nın gücünü iyi bildiklerini, çok enteresan ve zevkli bir maç olacağını ifade ettiler.

Milli Takım yarın Erivan'a gidiyor

Milli Futbol Takımı, yarın başkent Erivan'a gidecek. Hazırlıklarının İstanbul bölümünü bu akşam saat 18.15'de BJK İnönü Stadı'nda basına kapalı yapacağı idmanla tamamlayacak olan ay-yıldızlı ekip, yarın sabah saat 09.30'da THY'nin özel seferiyle Erivan'a gidecek.
Ermenistan'da yarın akşam saatlerinde, maçın yapılacağı Hrazdan Stadı'nda son antrenmanını yapacak.

Baykal: Gitmişken soykırım anıtına da çelenk koysun

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Gül'ün Ermenistan gezisini değerlendirdi.  “Sayın Gül’ün 1993 yılında bir gensoru görüşmesi sırasında TBMM’de söyledikleri ibret vericidir. O gün söyledikleriyle bugünkü söz ve yaklaşımı tam bir çelişkidir. O günden bugüne ne değişti. Ermenistan Türkiye’nin sınırlarını mı tanıdı, Türkiye topraklarında hak iddia etmekten mi vazgeçti. Soykırım iddiasını geri mi aldı? Yoksa Karabağ işgaline mi son verdi, hadi işgali tamamen sona erdirdi demiyelim ama hiç olmazsa işgal altındaki birkaç köyün işgalden kurtarılmasının güvencesini mi aldı? Bunların hiçbir olmadı. Değişen bir şey yok. Değişen o gün söylediklerini bugün unutan kişinin, günümüzde Cumhurbaşkanı olmasıdır. Bari Ermenistan’a gitmişken soykırım anıtına da bir çelenk koysun. Böylece, kendisini bu geziye yönlendirenleri veya gitmeye ikna edenleri daha çok mutlu etmiş olur”

Özyürek: ABD istedi Gül'de gitti

CHP Genel Saymanı, İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin Ermenistan ile oynayacağı maçı izlemek üzere Erivan'a gitmesini, ''Bu gezi, 'ABD istedi' diye yapılan bir gezidir. İhtilaf konularında Ermenistan'da en ufak bir yumuşama, yaklaşım olmadan Sayın Gül'ün Ermenistan'ın ayağına kadar gitmesi, Türkiye'nin itibarını, haysiyetini zedeleyen bir davranıştır'' diye değerlendirdi.

Özyürek, ziyaretin yararlı olacağını düşünmediklerini söyledi.
Türkiye'nin Ermenistan ile önemli ihtilafları olduğuna işaret eden Özyürek, Ermenistan'ın, Türkiye'nin sınırlarını tanımadığını, Türkiye topraklarında iddiası bulunduğunu, Dağlık Karabağ'ı işgal ettiğini belirtti.
Bu konularda Türkiye'nin tavrının belli olduğunu vurgulayan Özyürek, ''Bu konularda Ermenistan'da en ufak bir yumuşama, yaklaşım olmadan Sayın Cumhurbaşkanı'nın Ermenistan'ın ayağına kadar gitmesi, Türkiye'nin itibarını, haysiyetini zedeleyen bir davranıştır. CHP olarak bunu doğru bulmuyoruz, CHP milletvekilleri de maçı izlemeye gitmeyecek'' dedi.
Özyürek, ''15 yıl önce Ermenistan politikasıyla ilgili dönemin Başbakanı Süleyman Demirel hakkında gensoru verildiğinin'' anımsatılması üzerine, gensoruda Demirel için söylenmedik laf bırakılmadığını, ağır suçlamalarda bulunulduğunu söyledi.
Bunun takiyyeci bir zihniyet olduğunu ifade eden Özyürek, ''Biz muhalefetteyken her şeyi söyleriz, iktidardayken söylediklerimizi unuturuz, ABD ne isterse onu yaparız'' zihniyetinde olunduğunu savundu. Özyürek, ''Bu gezi, 'ABD istedi' diye yapılan bir gezidir'' diye konuştu.

AB: İki ülkede ziyaret olumlu bir ortam olacak

Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Ermenistan’a gitme kararının Konsey Başkanlığı tarafından sevinçle karşılandığını bildirdi. Ziyaretin her iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için olumlu bir ortam yaratacağının ümit edildiği ifade edildi. Konsey Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de daveti kabul etme kararından sevinç duyduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi: “Bu tarihi ziyaret Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler için güçlü ve teşvik edici bir jest teşkil etmektedir. Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı, son derece sembolik bu ziyaretin, her iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için olumlu bir ortam yaratacağını ümit ve temenni eder. Bu vesileyle, Konsey Başkanlığı, Türkiye’nin ‘Kafkasya için istikrar ve işbirliği platformu’ girişimine verdiği önemi vurgular. Türkiye’nin, bu bölgedeki istikrar, güvenlik ve kalkınma konularındaki anlamlı katkısı, Gürcistan’daki çatışma çerçevesinde yeni bir boyut kazanmıştır”

Dünya'nın gözü Gül'de

ABD, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın yaptığı daveti kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa Bürosu Sözcüsü Mark Toner, ''Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a seyahat etme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Her iki Cumhurbaşkanının da bölgede barış ve refahı kuvvetlendirmeye yönelik adımlar atma yönündeki cesaretini tebrik ediyoruz'' dedi.
Toner, ''Bu tarihi buluşmanın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin tamamen normalleştirilmesine doğru bir ivme oluşturulmasına yardım edeceğini umarız'' diye konuştu.

İngiltere'de The Guardian gazetesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'a gitme kararını "Türkiye- Ermenistan Futbol Diplomasisi" başlıklı bir makalede değerlendirdi ve ziyaret kararının iki ülke arasında uzun bir geçmişe ve duygusal temellere dayanan yabancılaşmanın sona eriyor olabileceği anlamına geldiğini yazdı.

Ankara-Erivan yakınlaşmasını futbol diplomasisinin sağladığını yazan Le Figaro gazetesi, ilk defa bir Türk devlet başkanının Ermenistan’ı ziyaret edecek olmasına vurgu yaptı.

Azerbaycan gazetelerinde ise Gül’ün ziyareti tepki aldı. Rusça yayımlanan Zerkola gazetesi, Türkiye’nin gündeme getirdiği Kafkasya’da İstikrar ve İşbirliği Platformunu da hatırlatarak, Ankara’nın tüm çabalarının sonuçsuz kalacağını yazdı. Gazetede, “Gül, Erivan’da olumlu sinyal alsa dahi, genel sonuç sıfır olacaktır. Kafkasya’da nüfuzunu artırmak amacıyla ABD’yi terk ederek Rusya’ya yaklaşmaya başlayan Ankara, Washington’ın Dick Cheney çıkartmasıyla daha da zor duruma düştü” ifadelerine yer verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler