'Pazarı Çin'e kaptırmayalım'

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Rusya ile yaşanan ticari krizin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, ''Narenciye pazarını Çin'e kaptırmayalım'' dedi. Türkiye'nin en büyük narenciye pazarının Rusya olduğunu belirten Baş, Rusya pazarı kapanırsa "Üreticiler tam anlamıyla acı kaderleriyle başbaşa bırakılmış olacaktır" dedi.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 08:04
Abone Ol google-news

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, yazılı açıklamasında, Türkiye ile Rusya arasında baş gösteren siyasi krizin, ticarete yansıtılmaması için her iki tarafın da aklı selim davranmak zorunda olduğunu kaydetti.

Olası ticari krizden en fazla narenciye üreticisinin zarar göreceğine, böylesine bir durumun Rusya pazarına girmek için fırsat kollayan Çin'in işine geleceğine dikkati çeken Baş, şöyle devam etti:
''Dünyada 107 milyon ton narenciye üretiliyor. Türkiye ise 2,6 milyon tonluk üretimiyle 11'inci sırada. İhracatta ise 1 milyon ton ile dünya üçüncüsüyüz. Her yıl 1 milyar dolar üretim, 500 milyon dolar ihracat geliri sağlayan Türkiye'nin en büyük narenciye pazarı ise Rusya. Dayanaksız polemiklerle başlayan sorun, Türkiye'nin genel ihracatını önemli ölçüde olumsuz etkileyecek nitelikte. Çünkü, kalitesiz üretimiyle dünya pazarlarını alt üst eden Çin'in, narenciyedeki hedef pazarı Rusya. Narenciye pazarını Çin'e kaptırmayalım.''

Baş, Türkiye ile Rusya arasında yaşanacak sıkıntıların direkt olarak Çukurova çiftçisine yansıyacağına da değindiği açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Türkiye'deki toplam narenciye üretiminin yüzde 85'lik bölümü Adana, Mersin ve Hatay'da gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıllarda yine Rusya'nın Akdeniz sineğini gerekçe göstererek Türkiye'den narenciye ihracatını durdurması Çukurovalı üreticilerin ciddi zararlar etmesine neden olmuştu. Üretici, ihracatta yaşanan sıkıntılar ve ürünün para etmemesi yüzünden geçtiğimiz yıllarda narenciye ağaçlarını sökmeye bile başlamıştı. Bu yıl umut içerisinde ürününe pazar bulmaya çalışan üretici, en büyük pazar konumundaki Rusya kapılarının kapanmasıyla kelimenin tam anlamıyla acı kaderiyle baş başa bırakılmış olacaktır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler