Sıvas Kongresi 89 yaşında

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 89 yıl önce Sıvas'ta, Atatürk'ün de ifadesiyle 'Bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi'. Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sıvas, Cumhuriyet'e giden yolda da önemli bir yer edindi.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 10:04
Abone Ol google-news

Atatürk'ün önderliğinde 4 Eylül 1919'da toplanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının kararının verildiği Sıvas Kongresi'nin 89. yıldönümü etkinliklerle kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, etkinliklere katılmak üzere bugün Sıvas'a gitti.

Gül, yaptığı açıklamada  ''Bu ülkenin birliğinin, dirliğinin asla bozulamayacağını bir kez daha bütün dünyaya ilan ediyorum'' dedi. Böyle bir günde Sıvas'ta bulunmanın, Sıvaslılarla beraber olmanın ve bugünün anlamını herkesle birlikte bir kez daha gözden geçirmenin heyecan verici olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin ne büyük fedakarlıklarla atıldığına dikkat çekti. ''Sıvas Kongresi bir dönüm noktasıdır'' diyen Abdullah Gül, bu kongrenin Erzurum Kongresi'nden sonra milli mücadeleyi başlatmak isteyen bütün kuvvetlerin bir araya geldiği, siyasi iradenin açıkça ortaya konulduğu, bütün dünyaya vatanın bölünmezliğinin, ülkenin bağımsızlığının ilan edildiği bir toplantı olduğunu kaydetti.

Yayımlanan kutlama mesajlarında Sıvas Kongresi'nin 89 yıl önce kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin habercisi olduğu dile getirilirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin tehlikede olduğu uyarıları öne çıktı, ulusal bağımsızlığın önemine vurgu yapıldı.

Sıvas Valisi Veysel Dalmaz, Sıvas Kongresi'nin Sıvas'ta toplanmasının tesadüfü olmadığını belirterek, ''Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadelemizde Sıvas'a ve Sıvaslılara güvenmiş ve bu güvenden büyük güç almıştır'' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Sivas Kongresi anlayışından uzağa düşmüş olan aymazları, Sivas Kongresi'nin ilke ve kararlarını hatırlamaya çağırıyorum'' dedi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan ise, Sıvas Valisi  Dalmaz'a gönderdiği mesajda, savaş ortamında, güç şartlar altında her türlü tehlikeyi göze alarak, büyük fedakarlıklar sonucu toplanabilen Sıvas Kongresi'nde alınan kararların, adeta bir milletin özgürlük manifestosu olduğunu belirtti. Başbakan Tayyip Erdoğan da mesajda, Kongre'de alınan kararlarla demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin de temellerinin atıldığını belirterek, ''Bugün de milletçe aynı birlik ve beraberlik içinde ortak cumhuriyet değerlerimiz etrafında kenetlenmiş olarak yürüyüşümüze devam ediyor, ülkemizin aydınlık geleceğine güvenle bakıyoruz'' dedi.

Kutlamalar kapsamında Sıvas'ta bir dizi etkinlik düzenlendi. Sıvas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda, Sıvas Valiliği, Atatürk Araştırma Merkezi ile Cumhuriyet Üniversitesi tarafından organize edilen ''Sıvas Kongresi'nin yurt içi ve yurt dışında meydana getirdiği etkiler'' konulu sempozyum düzenlendi. Sıvas Valisi Dalmaz sempozyumun açılışında aptığı konuşmada, ''Türkiye'nin kurtuluşuna ait önemli kararların verildiği Sivas Kongresi'nin yapılması ve Sıvas'ın buna ev sahipliği yapması, Atasına en güvenilen il konumunu, durumunu vererek destek olması, Sıvas için büyük bir bahtiyarlıktır'' dedi.

Gün içerisinde devam edecek olan etkinliklerde Kongre, temsili olarak Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından canlandırıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler