"Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine uygun davranmalıyız"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, herhangi bir konuyu çözerken, Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine uygun davranmak titizliğinin gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 15.08.2009 - 09:30
Abone Ol google-news

Memleketi Karabük'ü ziyaret eden TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, köyünün yakınlarında gazetecilerle birlikte ormanda mantar topladı. Bu sırada soruları da yanıtlayan Şahin, demokratik açılım konusundaki bir soru üzerine şunları söyledi:
''Hangi siyasi görüşten olursa olsun, ülke insanımızın bir araya gelerek konuşup çözemeyeceği çok az problem olduğuna inanıyorum. Yeter ki bir araya gelelim, oturalım, konuşalım.

Nihayet hepimiz ülke için çalışıyoruz. Siyaset ülkeye hizmet için yapılır. Ben özellikle son günlerde çok tartışılan demokratik açılım veya Kürt açılımı denilen konuyu da Türkiye'nin bir an önce çözmesi gerektiği konusunda tüm siyasi partilerimizin müspet düşündüğüne inanıyorum. Yani iktidar partisinin, muhalefet partilerinin bu terör sorununun bir an önce çözülmesi kanaatinde olduğuna inanıyorum. Ancak bazı muhalefet partilerimizin birtakım endişeleri olabilir. Bunu da anlayışla karşılamamız gerekir. Çünkü Cumhuriyetimizin bir kuruluş felsefesi var. Anayasa'da Cumhuriyetimizin temel nitelikleri var. Dolayısıyla herhangi bir konuyu çözerken Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine uygun davranmak titizliliğini göstermemiz gerekir. Ben muhalefet partilerimizin liderlerinin bu hassasiyet nedeni ile birtakım itirazlar ortaya koymuş olabileceğini değerlendiriyorum.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün çok anlamlı bir değerlendirme yaptığını kaydeden Şahin, Erdoğan'ın muhalefet partilerinin liderleriyle görüşebileceğini hatırlattı.
 

TBMM Başkanı Şahin, şöyle devam etti:
''Bunu ileri bir adım olarak değerlendiriyorum. Son derece de doğaldır. Önümüzdeki günlerde eğer bunlar gerçekleşirse, önümüzdeki bu sorunlara çok kısa sürede sağlıklı çözümler bulunabileceğini düşünüyorum. Bu ülke insanı hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun, Türkiye'nin temel meselelerini bir araya geldiklerinde büyük ölçüde çözecek bir yol bulurlar. TBMM Başkanı olarak bu konuda bana bir görev düşerse elimden gelen çabayı gösteririm.''

 

"Liderlerle bir araya gelebilirim"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, demokratik açılımla ilgili, ''uygun atmosferin oluşması durumunda'' liderlerle bir araya gelebileceğini söyledi.

Şahin, ''bölünme endişelerinin olduğunun' belirtilmesi üzerine ise Türkiye için böyle bir risk görmediğini söyledi. Şahin, ''(demokrasi, temel hak ve özgürlükler açısından birtakım adımlar atılırsa, çözüm önerileri üzerinde çalışılırsa bunun sonucunda bir bölünme mi gelir?) şeklindeki değerlendirmelere katılamıyorum'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler