Cep'te 4G kapıda

ADSL'den daha hızlı internet bağlantısını cep telefonlarına getirecek, üçüncü nesil hizmetler anlamına gelen 3G ( Third Generation) beklenirken, daha da hızlı internet bağlantısı sağlayacak dördüncü nesil 4G'nin 2009-2010 yıllarında devreye girebileceği belirtildi.

Yayınlanma: 04.09.2008 - 11:24
Abone Ol google-news

Cep telefonlarında üçüncü nesil hizmetler anlamına gelen 3G'nin (Third Generation) Türkiye'ye gelişiyle ilgili tartışmalar sürerken, daha hızlı 4G uygulamasının, üçüncü nesilin hemen ardından tüketicilere sunulması bekleniyor.

Avea Üst Yöneticisi  Cüneyt Türktan,  mobil teknolojilerin her geçen gün erişim hızının ve kapsama alanının genişlediğini belirterek,  saniyede 2 mbit veri aktarımı sağlayan 3G teknolojisinin geliştirildiğini, bu teknoloji Türkiye'de kullanıma başlamadan dördüncü nesil LTE (Long Term Evolution) sisteminin hazırlandığını söyledi.

Vergi sıkıntısı

Türktan, Türkiye'de iletişim sektöründeki en büyük sıkıntının vergi olduğunu belirterek,
''Katma değerli servisler az kullanılıyor. Faturanızın yarısı vergiye gidiyor. Katma değerli servislerde ödemenin yarısı vergiye gideceği için kullanım oranı düşük oluyor.  Biz hızlı internette vergi kalemi olmamasından yanayız. Mobil cihazlarda internetin yaygınlaşması için vergiler çok önemli'' dedi.

4G neler getirecek?

4G, dördüncü nesil mobil telefon teknolojilerine verilen genel ad. Benzer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanmakla birlikte üçüncü nesil şebekelerde görülen  kapsama alanı ve benzer problemler karşısında daha verimli bir teknoloji sunuyor.

4G teknolojisi bir DVD'yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderme, sabit mekanlarda 1 Gbps, hareket halindeyse 100 Mbps düzeyinde veri aktarım hızı, 1 Gbps'lik hızla, 100 mp3 dosyasını 2,4 saniyede, bir film CD'sini 5,6 saniyede, 20 dakikalık bir HDTV yayını 12,5 saniyede aktarılabiliyor.

Mobil iletişim teknolojisinin gelecek kuşağı olan 4G, kablolu ve kablosuz iletişim ve yayın teknolojilerini entegre ederek yüksek kapasiteli, veri hizmetleri, sanal gerçeklik ve biyometrik tanımlama gibi bilgi teknolojileri (IT), biyo teknoloji (BT) ve nano teknolojiyi (NT) birleştiren ve 3G döneminde mümkün olmayan çok çeşitli hizmetlerin gerçekleşmesine olanak tanıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler